Blokhuijsen terug bij oude coach

Jan Blokhuijsen leverde afgelopen winter vrijwillig een vorstelijk contract bij de TVM-schaatsploeg in om zijn sportieve idealen te verwezenlijken. Hij flirtte met verschillende ideeën. Hij overwoog een eigen ploeg te beginnen en dacht na over een Nederlands-Belgische alliantie met Bart Veldkamp en Bart Swings. Zijn uiteindelijke keuze is de minst gewaagde: hij tekende voor een jaar bij Team Corendon.

HEERENVEEN - Bij die sponsor wordt Blokhuijsen (24) herenigd met Jan van Veen, de Drent die hem vijf jaar geleden bij Jong Oranje een jaar begeleidde. Hij gelooft dat hij de juiste omgeving heeft gevonden om uit te blinken bij de Winterspelen van Sotsji, komende winter.


De sponsor verlangt medailles, hij ook. 'The sky is the limit', grapte hij. Het was een verwijzing naar Corendon, een bedrijf dat vliegvakanties aanbiedt en alle schaatsers en fans volgend jaar naar Sotsji zal vervoeren.


Blokhuijsen, na Sven Kramer de beste allrounder van Nederland, hoopt onder Van Veen meer zeggenschap te krijgen over zijn trainingsprogramma. Bij TVM stuitte zijn verlangen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn ontwikkeling op weerstand. Blokhuijsen had zijn eigen arts en voedingsdeskundige en experimenteerde met een hoogtetent, skeeleren en shorttrack.


De schaatser en zijn coach hebben uitvoerig gesproken over hun samenwerking en vertrouwen erop dat ze elkaar zullen vinden. 'Ik denk dat Jan een programma kan maken waar ik volledig achtersta', zei Blokhuijsen. 'Maar het gaat om mij. Ik wil weten waarom we dingen doen. We gaan in gesprek over de invulling van het programma, gewoon lekker sparren. Ik wil niet dat Jan zegt: dit is het. Nee, ik wil er ook mijn eigen schwung aan geven, want ik moet het uiteindelijk doen in Sotsji.'


Van Veen staat open voor de inbreng van zijn schaatser: 'Er staat een basisprogramma waar Jan veel vertrouwen in heeft. Maar hij heeft ook bepaalde wensen. Daar maken we plaats voor in het programma.'


Wat dat concreet betekent is niet duidelijk. De schema's zijn nog niet opgesteld. De schaatsploeg gaat maandag op het eerste trainingskamp, in Toscane. Maar Van Veen heeft er geen bezwaar tegen dat Blokhuijsen de samenwerking voortzet met de mentale begeleider en diëtist waarmee hij vorig jaar werkte. 'Voeding en mentale begeleiding zijn sowieso individuele trajecten. Als Jan een traject heeft lopen, is dat prima. Ik wil alleen weten hoe en wat '


Blokhuijsen zal ook ruimte krijgen om te shorttracken en skeeleren. Misschien zal hij op wieltjes en asfalt zelfs wedstrijden rijden. Hij hecht aan de alternatieve prikkels en heeft er goede ervaringen mee. 'Schaatsers fietsen, maar we zijn geen wielrenners. We doen aan krachttrainingen, maar we zijn geen powerlifters. We doen aan skeeleren, maar zijn geen skeeleraars. Je moet gewoon het beste bijeen zien te snoepen.'


Blokhuijsen benadrukt dat hij niet uit is op een aparte status in de ploeg. Hij heeft juist gekozen voor Corendon vanwege de mogelijkheid om met andere getalenteerde schaatsers samen te werken. 'Het gaat om mijn belang en het teambelang. Als bij de ploeg alle neuzen dezelfde kant op wijzen, dan hoef ik geen eigen programma te draaien. Dan is het Corendon-programma ook mijn programma. We spelen geen spelletjes, er zijn geen dubbele agenda's. Misschien kunnen de anderen ook profiteren van dingen die ik heb gedaan.'


Met de komst van Blokhuijsen, die zich komende winter vooral zal toeleggen op de 5.000 meter en ploegenachtervolging, telt de ploeg van Van Veen zeven schaatsers. Ook Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Maurice Vriend, Renz Rotteveel, Marije Joling en nieuwkomer Robert Bovenhuis staan voor een jaar onder contract bij de sponsor, die pas na de Winterspelen van Sotsji besluit of hij langer actief blijft in de schaatssport.


Het aanzien van Team Corendon is daarmee volledig veranderd. Van de elf middelmatige schaatsers die vorig jaar deel uitmaakten van de ploeg is er nog maar een over: Joling. De rest moest vertrekken omdat ze naar de inschatting van de sponsor en Van Veen geen kans maken op medailles bij de Winterspelen. De trainers van vorig jaar, Renate Groenewold en Peter Kolder, zijn wel aangebleven.


Volgens Corendon is extra geld geïnvesteerd om de olympische ambities waar te kunnen maken. Het budget van de ploeg is niet prijsgegeven. Met twee schaatsers die een doorlopende contract hadden, is een financiele regeling getroffen.


Van Veen: 'We hebben dit met elkaar besloten. Corendon wilde graag een stap zetten qua niveau en met mensen werken die voor het hoogste niveau kunnen gaan. Dat is zo ingestoken en daar is deze ploeg uit voortgekomen.'


Blokhuijsen wilde niet prijsgeven of zijn sportieve overgang gepaard gaat met een financiële achteruitgang. Over zijn salaris wilde hij alleen kwijt dat hij 'heel tevreden' is. Wat hij gaat verdienen hangt volgens de directeur van Corendon, Ronald van Dam, af van zijn prestaties. Als hij Sven Kramer verslaat en olympisch kampioen wordt op de 5.000 meter kan hij een hoge bonus verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden