Blok vindt woningplan VVD en PvdA 'sympathiek'

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen het ombouwen van leegstaande kantoren en zorggebouwen tot huurwoningen stimuleren door de regels te versoepelen. De nieuwe woningen zouden niet onder de verhuurdersheffing vallen. Tweede Kamerleden Jacques Monasch (PvdA) en Roald van der Linde (VVD) dienen dit voorstel vandaag in. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) noemde het plan vanmorgen 'sympathiek'.

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Blok zei op radio 1 positief te zijn over het plan, omdat hij voor veel gebouwen van het Rijk nog een nieuwe bestemming zoekt. 'Kantoren ombouwen tot huurwoningen, dat steun ik van harte.'

Een ander deel van het plan is dat woningcorporaties de mogelijkheid krijgen betaalbare woningen met een huur tot 600 euro per maand te bouwen. Ook die woningen zouden vrijgesteld worden van de verhuurdersheffing.

Investeerders moeten worden geprikkeld om de leegstaande panden om te bouwen tot huurwoningen. Voor deze woningen vervallen ook regelingen als de huurtoeslag, de huurprijsbescherming en het woningwaarderingsstelsel, aldus Monasch en Van der Linde.

Volgens beide partijen is er bijvoorbeeld grote vraag naar studio's en kleine appartementen op aantrekkelijke plekken. Mensen nemen dan genoegen met iets dat volgens het woningwaarderingsstelsel misschien een sociaal huurhuis is, maar zijn om andere redenen bereid toch meer te betalen.

'Door het stimuleren van deze transformatie krijgt de bouwsector een belangrijke impuls en wordt ingespeeld op nieuwe woonconcepten en woonwensen van potentiële huurders', aldus VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

De verhuurdersheffing is een bedrag dat verhuurders moeten betalen aan het rijk voor hun woningbezit. Het kabinet hoopt met deze heffing zo'n 1,7 miljard euro in de schatkist te krijgen.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst). Beeld anp
Minister Blok (Wonen en Rijksdienst).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden