Update

Blok: 'Niemand had opkomst Samsom verwacht'

De VVD is niet van plan haar verkiezingscampagne bij te sturen nu de PvdA zo sterk stijgt in de peilingen. Fractievoorzitter Stef Blok heeft dat donderdag laten weten in een persbijeenkomst.

Redactie
Mark Rutte neemt het applaus in ontvangst na zijn speech op het verkiezingscongres van de VVD. Rechts van hem kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en fractievoorzitter Stef Blok. Beeld anp
Mark Rutte neemt het applaus in ontvangst na zijn speech op het verkiezingscongres van de VVD. Rechts van hem kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en fractievoorzitter Stef Blok.Beeld anp

'De enorme opkomst van PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom had niemand verwacht', zei Blok. 'Maar wij gaan niet opeens een ongeprofileerde partij worden uit honger naar regeringsmacht.' De VVD houdt vast aan haar liberale uitgangspunten, verzekerde Blok.

De fractievoorzitter constateerde wel dat Samsom zich minder scherp opstelt dan een tijdje terug. 'Eerst zei hij dat wij het land kapotbezuinigen. Maar daar komt hij op terug, omdat het niet te onderbouwen is.'

Blok wil niet meedoen aan speculaties over de kabinetsformatie. In navolging van lijsttrekker Mark Rutte wilde hij wel kwijt dat de VVD altijd 'prima heeft samengewerkt' met het CDA.

Kroes
In reactie op de oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) aan haar partij om de PVV uit te sluiten zei Blok: 'Wij sluiten geen democratische partijen uit.' Maar de PVV heeft het zichzelf wel erg moeilijk gemaakt door weg te lopen uit het kabinet-Rutte, voegde hij er aan toe.

Blok maakt zich wel zorgen over wat er de eerste dagen na de verkiezingen moet gebeuren. Tegen de wens van de VVD in heeft een Tweede Kamermeerderheid besloten de koningin buiten spel te zetten in het formatieproces. De Tweede Kamer moet zelf het voortouw gaan nemen, maar zij komt pas een week na de verkiezingen voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen. Blok voorziet dat er dan 'als de donder koffie gedronken wordt en gebeld' door alle fracties, maar dat er geen knopen kunnen worden doorgehakt. De gang van zaken zal de transparantie ook niet ten goede komen, vreest de VVD'er.

Blok reageert laconiek op het voorstel van lijsttrekker Arie Slob van de ChristenUnie. Die heeft aangeboden een bemiddelende rol te spelen in de eerste dagen na de formatie. 'Slob speelt geen andere rol dan de anderen', zei Blok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden