Update

Blok naar Kamer wegens 'achterhouden informatie'

De SP vraagt zich af of minister Stef Blok van Wonen nog wel het vertrouwen van de Tweede Kamer verdient. Blok heeft volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen 'bij minstens vier gelegenheden cruciale informatie achtergehouden'.

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst. Beeld null
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst.

Blok moet dan ook naar de Kamer komen, vindt Jansen. Hij kreeg dinsdag steun voor het debat met Blok van onder meer zijn eigen partij, de VVD. Volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser gebruikte Jansen wel 'grote woorden', maar moet er snel duidelijkheid komen. Ook het CDA stelde dat dit soort zaken zo snel mogelijk uit de wereld geholpen moet worden. Verder was er steun van PVV, 50PLUS, GroenLinks en de Partij voor de Dieren om Blok naar de Kamer te roepen.

Volgens Jansen heeft Blok een rapport uit 2011 achtergehouden dat gaat over de effecten van huurverhogingen. In het stuk staat dat de vraag naar sociale huurwoningen inzakt als de huren snel worden verhoogd. Het ministerie zou volgens Jansen wel op de hoogte zijn geweest van het rapport, maar Blok repte er niet over toen er tijdens debatten naar werd gevraagd.

'Het stilhouden van dit onwelgevallige rapport, zelfs nadat daar bij herhaling om gevraagd is, komt neer op het onvolledig en onjuist informeren van de Kamer', aldus Jansen. Het verkeerd informeren van de Kamer wordt veelal gezien als een politieke doodzonde.

'Heisa'
'De SP maakt een hoop heisa om niks', reageert de woordvoerder van Blok over het naar de Kamer roepen van de bewindsman. Het gaat om een studie die de Amsterdam School of Real Estate op eigen initiatief heeft gedaan. Die is ook openbaar. Het ministerie heeft er wel een financiële bijdrage aan geleverd, maar er geen opdracht toe gegeven.

De werkzaamheden voor het rapport zijn uitgevoerd in de loop van 2011, vermeldt het voorwoord van het rapport. 'Gelet op de actualiteit rond het woningmarktmodel van het Centraal Planbureau heeft de Amsterdam School of Real Estate besloten het rapport alsnog te publiceren. Hierbij is van belang dat er niet sprake is van een doorrekening van regeer- en/of woonakkoord.' En: 'De verantwoordelijkheid voor deze eindversie berust uitsluitend bij de auteurs.'

Het debat zal zo snel mogelijk worden gehouden, zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden