Politiek Binnenland Maatschappij

Blok en Rutte wijzen na vier lange jaren naar Rusland

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok Beeld ANP

Goedemiddag, vandaag deed het Nederlandse kabinet waar de nabestaanden van de MH17-ramp al vier jaar op hopen: Rusland aanwijzen als verantwoordelijke. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief voortaan liever per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier

Beeld de Volkskrant

AANKLACHT VAN DE DAG
Nederland wijst Rusland aan

Zo omfloerst als hij normaliter zijn boodschap verwoordt, zo ondubbelzinnig waren de woorden die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanochtend uitsprak. Nederland en Australië stellen Rusland formeel aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17, maakte Blok bekend op een speciaal belegde persconferentie. ‘Rusland draagt verantwoordelijkheid voor de inzet van de Buk-installatie.’

Daarmee bracht Blok een schok teweeg in het internationale diplomatieke circuit. Dat Nederland er alles aan zou doen om de daders te vinden die vlucht MH17 boven Oekraïne neerschoten en zo 298 slachtoffers maakten, was duidelijk.  In de vier jaar dat het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) loopt, had premier Rutte die boodschap tot in den treure herhaald. Maar dat Nederland het land Rusland formeel aansprakelijk zou stellen voor zijn rol in de ramp, leek een brug te ver. Tot vandaag.

Het kabinet durft Rusland officieel te beschuldigen dankzij de vorderingen die het JIT heeft geboekt. De internationale onderzoeksgroep bevestigde donderdag dat de Buk-installatie waarmee de MH17 werd neergeschoten afkomstig was van de 53ste luchtafweerbrigade van het Russische leger in Koersk. 

Dat bracht de digitale onderzoeksclub Bellingcat vorig jaar ook naar buiten, maar Rutte moest wachten op de officiële bevestiging van het JIT. Die is er nu: de Buk komt zonder twijfel van de brigade in Koersk.

Gisteren ontkende Rusland elke betrokkenheid bij het neerhalen van de Mh17. ‘Ik roep Rusland op de resultaten serieus te bekijken’, zei Rutte daarom vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. 

Dinsdag zal Nederland in de Veiligheidsraad van de VN opnieuw aandringen op medewerking van Rusland. De premier rekent erop dat die medewerking er komt, zei hij. ‘Lukt dat niet, dan moeten we nadenken over vervolgstappen.’

Bellingcat durfde vandaag al een stap verder te gaan en wees de hoofdverdachte voor het neerschieten aan: Oleg Ivannikov, een officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die sinds 2014 in Oekraïne opereerde. Op die beschuldiging wilde en kon Rutte nog niet ingaan: het JIT is weer aan zet.

PROBLEEM VAN DE DAG
Onrust bij privacywaakhond

AP-voorzitter Aleid Wolfsen Beeld ANP

Het zit Aleid Wolfsen niet mee. Op de dag dat het takenpakket van zijn Autoriteit Persoonsgegevens fors wordt uitgebreid met de invoering van de nieuwe Europese privacywet AVG, pakt het Financieele Dagblad uit met nieuws over interne strubbelingen bij de razendsnel gegroeide privacywaakhond.

Tegenover de krant spreken bronnen rond de AP over ruzies in de top. Voorzitter Aleid Wolfsen zou geregeld lijnrecht tegenover zijn eigen mensen staan en bovendien constant botsten met zijn rechterhand, AP-vicevoorzitter Wilbert Tomesen. Tegelijkertijd zou er sprake zijn van een uittocht van ervaren mensen. 

Volgens de Autoriteit zijn in het tijdbestek van een jaar tien werknemers vertrokken. ‘Dat is niet vreemd, gezien de veranderingen die de organisatie doormaakt.’ Bovendien, reageert een woordvoerder van de AP, ‘is de markt voor privacy-experts krap en zijn onze mensen gewild’. ‘Tegelijkertijd hebben we een grote instroom gehad van nieuwe mensen met ruime ervaring.’ 

Op het Binnenhof reageren coalitie en oppositie gealarmeerd. ‘Er blijkt intern een hoop mis te zijn’, zegt het D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ‘Als Kamer gaan wij niet over onafhankelijke toezichthouders, maar dit is wel uiterst zorgelijk. De minister moet garant staan voor goed toezicht op deze toezichthouder.’

Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen gaat minister Sander Dekker vragen om opheldering over de vermeende onrust bij de Autoriteit. ‘Dit kunnen we nu echt niet hebben.’

CONGRES OP KOMST
Nieuwe voorzitter 50Plus

50Plus maakt zich op voor het kiezen van een geheel nieuw hoofdbestuur – inclusief een nieuwe voorzitter. Op een congres in Driebergen mogen de leden van de ouderenpartij zaterdag bepalen wie de zetels mogen vullen van de bestuursleden die deze maand met ruzie uit elkaar gingen.

50Plus laat daarmee weer zien dat je nooit te oud bent om te kibbelen. Zo vernam inmiddels ex-voorzitter Jan Zoetelief uit een persbericht dat zijn herverkiezing niet werd gesteund door Henk Krol en Jan Nagel, de fractievoorzitters in de beide Kamers. Leden van de Overijsselse afdeling gingen zelfs met elkaar op de vuist. Zes agenten moesten eraan te pas komen om de vechtpartij op te breken.

Met een nieuwe voorzitter hoopt 50Plus die narigheid achter zich te laten. Gedoodverfde favoriet voor de positie is voormalig VVD’er Geert Dales, die zich gesteund ziet door oprichter Jan Nagel. Hoe lang die steun houdbaar is, is overigens de vraag: ook Zoetelief werd vorig jaar door Nagel voorgedragen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden