Blok blij met tempo van herstel woningmarkt

Minister Stef Blok (Wonen) is 'heel gelukkig' met het spectaculaire herstel van de woningmarkt. 'Toen het kabinet aantrad, heb ik gezegd dat 2013 een moeilijk jaar zou worden en dat er in 2014 herstel zou komen. Maar dit tempo is een verrassing', zegt Blok in een reactie op nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) van vandaag.

bewerkt door: redactie
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst arriveert op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het kerstreces. Beeld anp
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst arriveert op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het kerstreces.Beeld anp

Daaruit blijkt dat in het laatste kwartaal van 2014 ruim 30 procent meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. Ook de prijzen zijn flink gestegen. Voor de NVM zijn de ontwikkelingen beter dan verwacht.

Volgens Blok is het herstel te danken aan een combinatie van de lage rente en de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven bij zijn aantreden. De lage rente 'helpt enorm' voor de mensen die een woning willen kopen. En het kabinet heeft in het regeerakkoord een einde gemaakt aan de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Huizenkopers weten waar ze aan toe zijn
De renteaftrek wordt weliswaar geleidelijk verlaagd, maar huizenkopers weten nu waar ze aan toe zijn, zegt Blok. Bovendien heeft het kabinet ook stimuleringsmaatregelen genomen, zoals de startersleningen.

Net als de NVM is Blok optimistisch over de huizenmarkt in 2015. Hij verwacht een verder herstel. Ook de werkgelegenheid zal daarvan profiteren, onderstreept de VVD-minister. Niet alleen bouwbedrijven, maar ook schilders, installateurs en woninginrichters krijgen meer opdrachten als de huizenverkoop toeneemt.

Blok zegt zich te realiseren dat de positieve ontwikkelingen zich vooral in Amsterdam en andere grote steden voordoen. In gebieden als het noodoosten van Groningen en Gelderland stijgt de huizenverkoop minder. Volgens Blok valt daar via beleid weinig aan te doen. In regio's waar de bevolking krimpt, worden nu eenmaal minder huizen verkocht. 'Maar ik krijg signalen dat er ook buiten de Randstad van herstel sprake is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden