Blogvriend van Breivik gaat op woorden passen

Het ideologische idool van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, de extreem-rechtse blogger 'Fjordman', stopt voorlopig met schrijven. Na één interview met een Noorse krant is hij nu ondergedoken. Hij blijft bij zijn anti-islam-standpunten, maar lijkt ook geschrokken van het effect van zijn woorden.

AMSTERDAM - Op de dag van de aanslagen van Breivik schreef 'Fjordman' op de site 'Gates of Vienna' dat de Noorse regering 'de meest suïcidale en laffe' van alle Europese regeringen was. Premier Jens Stoltenberg boog volgens hem zo diep voor de islam 'als menselijk mogelijk was'.


De jongerenafdeling van de Arbeiderspartij van Stoltenberg, bijeen op het eiland Utøya waar Breivik op 22 juli 69 mensen doodschoot, omschreef Fjordman als 'een stelletje anti-Israëlische, pro-Palestijnse jonge socialisten'.


Fjordman wordt maar liefst 111 maal geciteerd door Anders Breivik in het 1500 pagina's dikke manifest waarin hij oproept de Europese cultuur 'te redden uit de handen van de oprukkende moslims.' Hij noemt hem zijn favoriete schrijver. 'Onze standpunten komen vrijwel overeen, met als verschil dat ik een gewapende verzetsstrijder ben', schrijft Breivik.


'Fjordman' blijkt de 36-jarige Peder Bent Nostvold Jensen uit Ålesund te zijn, die in 2005 een jaar blogte onder zijn zelfgekozen Scandinavische schuilnaam. Daarna leverde hij regelmatig bijdragen op rechtse websites, zoals de site Document.no en HonestThinking.org. In zijn boek 'Overwin Eurabia' schreef hij dat boosheid gericht moest zijn tegen moslims, maar ook tegen de (linkse) politieke elite. 'Zij zijn onze vijand nummer 1.'


Jensen komt uit een links gezin en studeerde onder meer Arabisch aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro, waar hij volgens de Noorse krant VG zei te hebben gezien dat zijn Egyptische buren de aanslagen van '11/9' op Amerika vierden met taart.


Jensen trad met foto en al naar voren in VG omdat velen aanvankelijk dachten dat hij Breivik was. Het feit dat hij een idool was van de schutter noemt hij 'vreselijk beangstigend'. Jensen, die is ondergedoken, stelt nooit grenzen te hebben overschreden.


'Er zijn bloggers die bijvoorbeeld termen als varkens hebben gebruikt, dat heb ik nooit gedaan. Dat werkt ontmenselijkend. Ik heb ook nooit geweld gepropageerd.'


Hij blijft bij zijn standpunten maar stelt hij dat hij nooit meer onder de naam 'Fjordman' zal bloggen. 'Iedereen moet nadenken over zijn formuleringen, ik ook. Ik heb geprobeerd te bedenken of ik iets verkeerd heb geformuleerd. Maar er zijn vele honderdduizenden over de hele wereld die hebben gelezen wat ik schreef.' Hij werkte aan een manuscript over Europese mythen, maar heeft nu een pauze ingelast.


Commentator Anders Giæver van VG mailde diverse malen met Jensen, die in 2005 het nieuwe redactieblog van VG overspoelde met reacties. Giaever: 'Bij ieder onderwerp zoals het weer, de elektriciteitsprijzen of een nieuwe Batmanfilm haalde hij de de islam erbij. Ik vroeg hem bij het onderwerp te blijven.' Jensen reageerde volgens hem 'als een gekwetst kind' toen hij hem 'rabiate retoriek' verweet.


Na de aanslagen van Breivik legde Jensen bloemen bij de Domkerk in Oslo en prees hij Stoltenberg met zijn reactie op de crisis. Volgens Giæver is zijn reactie 'typisch Noors'. 'Hij wil terug in de schoot van de veiligste samenleving ter wereld.'


Anders Giæver

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden