Bloggers maken de wereld getuige van het protest

Waar cameraploegen en verslaggevers door de Iraanse autoriteiten worden tegengewerkt, springen gebruikers van het internet in het gat...

AMSTERDAM Volgens waarnemers gaat het om de grootste openlijke uiting van kritiek op het Iraanse leiderschap sinds jaren. Sommigen spreken zelfs van een nieuwe Iraanse Revolutie, een verwijzing naar de opstand in 1979 waarbij de pro-westerse sjah Mohammed Reza Pahlavi werd afgezet ten gunste van een islamitische republiek onder leiding van ayatollah Khomeini.

Iraanse en buitenlandse journalisten in Iran kunnen nauwelijks berichten over de woedende demonstranten, hun ongenoegen over vermeende fraude bij de verkiezingen en de gevechten tussen aanhangers van Mir Hossein Mousavi, de presidentskandidaat die het onderspit moest delven, en van zittend president Mahmoud Ahmadinejad.

Cameraploegen krijgen niet langer toestemming te filmen. Journalisten krijgen geen verlenging van hun visum en moeten het land verlaten. Of ze worden door ordetroepen en geheime agenten gedwongen in hun hotels te blijven, ver verwijderd van het nieuws.

Maar waar traditionele media het werk haast onmogelijk wordt gemaakt, doen honderden burgerverslaggevers, bloggers en twitteraars via internet verslag van de incidenten rond de Iraanse verkiezingen.

Bekende bloggers, zoals Andrew Sullivan van The Atlantic en Nico Pitney van The Huffington Post live-bloggen over de gebeurtenissen in Iran.

Maar ook elders op het internet wordt door Iraniërs druk gedebatteerd en verslag uitgebracht over mishandelingen, arrestaties en locaties voor nieuwe demonstraties. Zo heeft de Duitse student Simon Columbus op zijn blog i like patterns een lijst verzameld van engelstalige gebruikers van Twitter in Iran, van wie velen studenten en demonstranten zijn.

En ook op het sociale netwerk Facebook laten gebruikers in het Farsi en Engels hun ongenoegen blijken over de in hun ogen gemanipuleerde verkiezingen.

Bij Youtube komen filmpjes binnen van Iraniërs die opnames hebben gemaakt van de protesten. Zo is te zien hoe een protesterend meisje op straat begint te strippen, waarop ordetroepen haar razendsnel overmeesteren.

Op het Flickr-account mousavi1388 verzamelt iemand foto’s van de protesten. Maar ook zijn er open brieven te lezen van Mousavi en een van de andere verslagen presidentskandidaten, de vroegere parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi.

Ook op het Iraanse fotoblog Tehranlive.org komen vrijwel elk uur nieuwe beelden van ‘de strijd om gerechtigheid’ van Mousavi en zijn aanhangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden