Blogger wil president Rusland worden als wapen in proces

Aleksej Navalny, luis in de pels van de Russische elite, heeft aangekondigd president van Rusland te willen worden. Daarmee verhoogt hij de inzet van het 'politieke proces' tegen hem dat later deze maand begint - en waarin hij verwacht te worden veroordeeld.

Arnout Brouwers
Alexey Navalny. Beeld ap
Alexey Navalny.Beeld ap

In een interview met Dozjd-televisie (dat behalve in Moskou alleen op internet te zien is) zei de anti-corruptieblogger en protestleider dat hij Rusland wil veranderen. 'Ik wil dat de 140 miljoen mensen wonen in dit land van olie en gas niet in armoede of smerigheid wonen maar een normaal leven leiden, zoals in een Europees land.'

Navalny wordt gezien als de meest charismatische van de protestleiders. Zijn onthullingen over corruptie pijnigen de elite en doen soms parlementsleden opstappen. Bijna elke Rus kent de machtspartij Verenigd Rusland als de 'Partij van Schurken en Dieven' - een etiket dat Navalny op de partij heeft geplakt. Maar een recente opiniepeiling stelt vast dat maar 37 procent van de Russen Navalny kent en dat maar 14 procent op hem zou stemmen. Dat het Kremlin hem wel degelijk als een gevaar ziet, blijkt uit het aantal geforceerd ogende strafzaken dat tegen hem is opgestapeld.

Volgens Navalny zijn deze bedoeld als propagandawapen (de anticorruptieblogger wordt zelf te kijk gezet als corrupt) en om het hem - via een celstraf of een voorwaardelijke veroordeling - onmogelijk te maken een politieke rol te spelen.

Verdediging
Navalny's presidentiële ambities lijken onderdeel van zijn verdediging: het moet het politieke karakter van het aankomende strafproces onderstrepen. 'Het is één ding om een blogger te vervolgen, maar iets anders om een potentiële presidentskandidaat voor het gerecht te slepen', aldus oppositiepoliticus Vladimir Ryzjkov.

Navalny publiceerde alle processtukken op internet om zijn onschuld te bewijzen. 'De autoriteiten 'hebben geen juridische strategie, maar een public-relationsbeleid', zegt hij.

De oppositiegezinde journalist Oleg Kasjin juichte vrijdag Navalny's aankondiging toe, omdat Navalny een van de weinige Russen is die op eigen kracht de politiek binnendrongen. 'Politici konden de afgelopen jaren ook nergens vandaan komen, omdat Poetin het hele veld heeft platgemaaid.'

Navalny zegt dat hij 'zoals elk normaal mens' niet de gevangenis in wil, maar voorspelt dat in de toekomst de rollen zullen worden omgedraaid: 'Dan zullen we hen opsluiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden