Blogger krijgt 2 jaar cel wegens kritiek op Vietnamese regering

Bloggen in Vietnam is een riskante bezigheid. Dat bleek gisteren weer toen een prominente blogger werd bestraft voor het op internet plaatsen van kritische artikelen over de communistische regering. Truong Duy Nhat (50) kreeg 2 jaar cel wegens 'het misbruiken van de democratische vrijheden om de belangen van de staat te schaden'.

AMSTERDAM - Die straf past in een trend: de Vietnamese autoriteiten treden steeds vaker op tegen dissidente geluiden, zegt Penelope Faulkner van het in Parijs gevestigde Vietnam Comité voor de Mensenrechten. 'Vietnam heeft het internet jaren geleden om commerciële redenen omarmd, maar de regering is er niet van gediend dat het ook door mensen kan worden gebruikt om zich uit te spreken.'


Sinds 2010 zijn elk jaar meer politieke processen gevoerd en gevangenisstraffen opgelegd wegens het 'misbruiken van democratische vrijheden'. Deze vage omschrijving in het Vietnamese strafrecht wordt telkens gebruikt om critici van het regime het zwijgen op te leggen. Volgens Faulkner zitten nu 33 bloggers in de cel. Het totaal aantal politieke gevangenen in Vietnam wordt geschat op ruim tweehonderd.


Nhat is een journalist die jaren voor Vietnamese staatsmedia heeft gewerkt. Drie jaar geleden stopte hij met dat werk en besloot hij 'over dingen te schrijven waarover ik wil schrijven'. Nhat schuwde de provocatie niet en zijn blog, getiteld 'Een ander gezichtspunt', werd populair. Hij leverde ongezouten kritiek op de hoogste gezagsdragers, die hij ervan beschuldigde verantwoordelijk te zijn voor de 'politieke chaos' en 'ongebreidelde corruptie' in Vietnam.


Nadat hij een jaar geleden op zijn blog had opgeroepen tot het ontslag van de premier en de partijleider werd hij thuis gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Zijn proces in de stad Danang mocht niet worden bijgewoond door buitenlandse journalisten. De advocaat van Nhat bracht na het uitspreken van het vonnis verslag uit. Nhat is veroordeeld omdat hij 'de leiders van het land in een kwaad daglicht heeft gesteld', aldus de advocaat.


Nhat had 7 jaar cel kunnen krijgen. Het werden er 2. 'Ik denk dat zijn bekendheid hem tot op zekere hoogte heeft beschermd', zegt Faulkner. De afgelopen jaren zijn bloggers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, oplopend tot 12 jaar.


Vietnam heeft naar verhouding de meeste internetaansluitingen in de regio. Meer dan dertig miljoen Vietnamezen - dat komt neer op eenderde van de bevolking - gebruiken het internet regelmatig. Op talloze blogs worden berichten verspreid die niet voorkomen in de gecontroleerde media.


De communistische partij, die in Hanoi de dienst uitmaakt, ervaart de vele onafhankelijke bloggers en zelfverklaarde online journalisten als een bedreiging. Zij maakten een einde aan het staatsmonopolie op de nieuwsvoorziening. Er is een speciale 'cyber-politie' die al te kritische blogs en websites in de gaten houdt en ze afsluit als dat nodig wordt geacht. Duizenden sites zijn van het web gehaald.


'Vietnamese bloggers leven in angst', zei voormalig krantenjournalist Pham Doan Trang tegen het Committee to Protect Journalists. 'We hebben allemaal geschreven over dingen die kunnen worden opgevat als gericht tegen de staat. We kunnen elk moment worden gearresteerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.