Live

Blog USA16 - Bill wordt Hillary's economisch adviseur

Met de Amerikaanse voorverkiezingen in volle gang en de presidentsverkiezingen op 8 november, volgen we de waan van Washington op de voet. Van relletjes tot campagneanalyses, van Sanders tot Cruz, van Bill tot Melania. Make America great again of Hillary for America? Hier worden alle ins en outs bijeen geblogd.

Bill en Hillary Clinton in 2000 Beeld ap

16 mei 2016, 10:49

Een stem op Hillary is een stem op Bill

Mocht de Democraat Hillary Clinton in november worden gekozen tot president van de Verenigde Staten, dan weet ze wel een taak voor 'first husband' Bill. De 69-jarige ex-president mag zich bezighouden met de economie van de Verenigde Staten.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Kentucky zei de presidentskandidaat (68) dat haar echtgenoot zich sterk kan maken voor een opleving van de Amerikaanse economie als zij haar rivaal Sanders weet te verslaan. 'U weet, dat hij weet hoe dat moet', zei ze tegen haar gehoor.

'Toen mijn man president was, stegen de inkomens van iedereen', aldus Hillary Clinton. The Washington Post gebruikte de term 'ambassadeur van de economie' voor de taak die Bill Clinton van zijn vrouw toegeschoven zou krijgen.

16 mei 2016, 1:21

'Trump moet beleidslessen krijgen'

Donald Trump moet beleidslessen krijgen. Dat hebben enkele leden van de Republikeinse partijtop zondag geopperd. Vooral op het gebied van buitenlands beleid kan Trump nog wel wat worden bijgespijkerd. Dat zou de kandidaat moeten helpen om de verdeeldheid binnen de partij weg te werken en hem klaar moeten stomen voor de strijd tegen Hillary Clinton, de gedoodverfde kandidaat van de Democraten.

Veel Republikeinen deinzen ervoor terug om Trump te steunen, omdat ze vrezen dat hij zal struikelen over belangrijke beleidskwesties. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in voorlichting voor de controversiële kandidaat.

Volgens John Boehner, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zou zijn opvolger Paul Ryan kandidaat Trump waarschijnlijk helpen bij het uitzetten van de beleidslijnen.

De Heritage Foundation Washington, een denktank, werkt naar eigen zeggen aan een reeks beleidsbriefings voor kandidaten en hun adviseurs. Ook medewerkers van Trump hebben ontmoetingen gehad met individuele leden van de instelling.

Beeld ap

15 mei 2016, 19:09

Obama: 'Muren zijn geen oplossingen'

Amerika kan de problemen van morgen niet alleen aan, dat is de boodschap die Barack Obama meegaf aan 12 duizend pas afgestudeerde studenten aan Rutgers University. Zijn uitspraken vielen op, vooral in het licht van de isolationistische politiek die Donald Trump wil voeren.

Volgens Obama neemt het tempo waarmee de wereld verandert alleen maar toe, en de recente geschiedenis heeft volgens de president laten zien dat de zwaarste opgaven waar zijn land en de wereld voor staan, niet alleen opgelost kunnen worden.

Het bouwen van een muur op de grens met Mexico, is geen oplossing voor het migratieprobleem, stelt Obama. ‘Het punt is dat als we onszelf willen helpen, we anderen moeten helpen – we moeten de brug niet ophalen en de wereld proberen buiten te houden.’

Barack Obama noemde tijdens zijn speech Donald Trump nooit bij naam, maar de kritiek tijdens zijn toespraak was overduidelijk. Meerdere malen refereerde hij aan de beledigingen ten koste van moslims en immigranten en het verzet tegen vrijhandelsakkoorden. Ook hekelde hij het politieke debat, waarin volgens hem een groot tekort is aan feiten, wetenschap en intellect.

‘In het politieke debat en in het leven heeft onverschilligheid geen waarde’, sprak Obama. ‘Het is niet cool om niet te weten waar je het over hebt. Dan vertel je niet hoe het werkelijk zit en dan haal je politieke correctheid niet onderuit. Je weet dan simpelweg niet waarover je het hebt.’

Obama vlak voor zijn toespraak. Beeld getty

11 mei 2016, 13:11

'Nieuwe naam Budweiser komt door mij'

‘Get ready for the most patriotic summer ever.’ Dinsdag maakte het Amerikaanse Budweiser bekend dat het de naam deze zomer tijdelijk verandert in ‘America’. Een steunbetuiging aan het adres van Donald Trump, of juist verholen kritiek op diens ‘Make America great again?’ De Republikeinse presidentskandidaat hoeft er niet lang over na te denken.

‘Denkt u dat u iets te maken had met de nieuwe naam’, vroeg de host van ochtendprogramma Fox & Friends woensdag. ‘Dat denk ik wel’, kopte The Donald dankbaar in. ‘Budweiser is zo onder de indruk van de toekomst van ons land, dat ze vast hun naam wilden aanpassen.’

Volgens een woordvoerder van Budweiser heeft de naamsverandering te maken met de vele sportevenementen deze zomer, zoals de Spelen in Rio de Janeiro en de Copa America. ‘De meest patriottische zomer ooit’, aldus de brouwer. Het zal de campagne van Donald Trump echter ook niet slecht uitkomen.

De vernieuwde verpakking is onderdeel van de ‘America is in your hands’-campagne en ligt vanaf eind deze maand in de schappen in de VS en zal tot aan de verkiezingen in november worden verkocht. De tijdelijke flesjes en blikjes zullen ook teksten uit ‘The Star Spangled Banner’ en ‘America The Beautiful’ dragen. De plek waar normaal gesproken het motto van Budweiser (''King of beers') staat, zal worden ingeruimd voor dat van de VS, ‘e pluribus unum’.

Beeld Budweiser
Beeld Budweiser
Trump op campagne in Oregon. Beeld afp

10 mei 2016, 10:05

Trump maakt uitzondering voor Khan

Donald Trump houdt vast aan zijn plan om moslims tijdelijk te weren uit de Verenigde Staten, maar zal wel uitzonderingen maken als hij president is. Zo mag de kersverse burgemeester van Londen gewoon het land in. Sadiq Khan werd vorige week gekozen tot de eerste islamitische burgemeester van de Engelse hoofdstad.

'Er zullen altijd uitzonderingen zijn', antwoordde Trump toen de New York Times vroeg of Khan ook zou worden geweerd uit de VS als de zakenman president is. Hij hoopt dat de Londenaar met Pakistaanse roots het goed gaat doen. 'Dat zou fantastisch zijn.'

Khan laat in een reactie aan The Guardian weten dat hij geen uitzondering wil zijn. 'Dit gaat niet om mij, maar om iedereen ter wereld met een vergelijkbare achtergrond', aldus de burgemeester. 'Trump onwetende visie op de islam maakt de VS en Groot-Brittannië minder veilig.'

Khan zei eerder dat hij graag zijn ambtsgenoten in New York en Chicago wil bezoeken. 'Dat moet dan voor januari gebeuren voor het geval dat Trump president wordt', zei Khan verwijzend naar Trumps plan om de grenzen van de VS te sluiten voor moslims. De miljardair maakte dat plan in december bekend na de aanslagen in Parijs en San Bernardino.

Sadiq Khan, de nieuwe burgemeester van Londen. Beeld ap

5 mei 2016, 16:04

Columnist eet column op

De Republikeinse nominatie van presidentskandidaat Donald Trump betekent slecht nieuws voor columnist Dana Milbank van The Washington Post. In oktober beloofde hij zijn column op te eten als Trump zijn kandidatuur zou verzilveren. Lezers van de krant herinnerden Milbank deze week aan zijn toezegging en de columnist houdt woord.

Milbank heeft in een video zijn lezers opgeroepen om recepten in te sturen die hij kan gebruiken voor zijn krantenmaaltijd. 'Ik heb ontdekt dat je kunt watertanden van het eten van een krant', aldus de columnist die al meerdere recepten heeft ontvangen. Zo noemt hij een 'krantenfalafel' en de 'Trumpkintaart met kranten en yam' als goede voorbeelden.

Het restaurant van The Washington Post gaat enkele van de ingestuurde gerechten bereiden en de voedselcriticus gaat de gerechten beoordelen. Volgende week donderdag zal Milbank live op de Facebookpagina van de krant zijn column verorberen.

Donald Trump na zijn overwinning in Indiana. Beeld photo_news

4 mei 2016, 21:43

Trump mag geen Stones-nummers gebruiken

De band The Rolling Stones wil niet dat Donald Trump hun nummers gebruikt voor diens campagne. 'The Rolling Stones hebben nooit toestemming gegeven aan de Trump-campagne om hun nummers te gebruiken en hebben verzocht hier onmiddellijk mee te stoppen', aldus een woordvoerder van de band.

Het nummer 'You can't always get what you want' schalde dinsdag minstens vier keer door de boxen voordat Trump het podium betrad in Carmel in de staat Indiana, waar hij de voorverkiezingen overtuigend won en zijn overgebleven rivalen voor de Republikeinse kandidatuur op de knieën kreeg.

Trump kreeg eerder dit jaar een soortgelijk bericht van zangeres Adele, die er ook niet van was gediend dat de vastgoedmagnaat die president wil worden haar muziek gebruikte. Het had weinig effect: twee dagen na de klacht was haar nummer Skyfall te horen bij een campagnebijeenkomst van Trump. De band R.E.M. heeft zich ook al eens van hem gedistantieerd.

Beeld ap

4 mei 2016, 14:38

Wilders naar de VS voor benoeming Trump

Nu Donald Trump met het terugtrekken van Ted Cruz de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat is, kan Geert Wilders zijn geluk niet op. De PVV-leider presenteerde zich maanden geleden al als Trump-fan en hij zal in juli zelfs afreizen naar Ohio om daar met eigen ogen te zien hoe Trump als presidentskandidaat wordt gekozen. Dit zegt hij woensdag tegen het AD.

Wilders heeft Trump naar eigen zeggen 'vanaf het begin af aan gesteund' en volgens hem heeft de miljardair 'lef, veel goede ideeën en hij spreekt brede groepen in de samenleving aan'. Trump moet het in de race om het presidentschap hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen Hillary Clinton. Het is een race waarin Trump zeker niet kansloos is, meent Wilders. 'Clinton is ongekend impopulair bij de gewone man en vrouw in de VS.'

Geert Wilders. Beeld anp

29 april 2016, 8:37

'China verkracht VS'

Donald Trump heeft weer eens felle woorden gebruikt tijdens zijn campagne. Volgens de Amerikaanse presidentskandidaat verkracht China de VS met haar handelsbeleid. Hij noemt dat 'de grootste diefstal ooit'.

'We staan toe dat China ons verkracht', zei Trump tijdens een toespraak in de staat Indiana. 'Dat gaan we veranderen. Wij gaan weer dominant worden. Vergeet niet dat wij veel macht hebben in China.' Volgens de Republikein manipuleert China de geldkoers om internationaal een betere concurrentiepositie te verwerven.

Ook zou het land illegale exportsubsidies uitkeren. Dat zou ten koste gaan van de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven en arbeiders. Daarom wil Trump een nieuwe handelsovereenkomst sluiten met de Aziatische grootmacht.

Op 3 mei gaan de inwoners van Indiana naar de stembus om hun favoriete presidentskandidaat te kiezen. Trump heeft in de peilingen een ruime voorsprong op zijn naaste belager Ted Cruz. De zakenman kan volgens CNN op 49 procent van de Republikeinse stemmen rekenen, tegenover 34 procent voor Cruz. Bij de Democraten belooft de strijd spannender te worden. Clinton heeft met 50 procent een lichte voorsprong op Bernie Sanders (46 procent).

Demonstranten bij een Republikeinse bijeenkomst in Californië. Beeld afp
Donald Trump tijdens een toespraak in Indiana. Beeld ap

26 april 2016, 10:27

Clintons kabinet: helft zal vrouw zijn

Een Clinton-regering zal voor de helft bestaan uit vrouwen. Dit beloofde de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens een bijeenkomst met kiezers georganiseerd door de nieuwszender MSNBC. Clinton deed de opvallende belofte toen haar werd gevraagd of ze het voorbeeld zou volgen van de Canadese premier Justin Trudeau.

Trudeau beloofde vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne dat de helft van zijn ministersploeg uit vrouwen zou bestaan. De Liberale leider hield zich ook hieraan na zijn overwinning.

‘Wel, mijn kabinet gaat eruit zien als Amerika’, antwoordde Clinton, die de Democratische nominatie niet meer kan ontgaan. ‘En vijftig procent van Amerika bestaat uit vrouwen.’ Als Clinton in november wint en ze vasthoudt aan haar belofte, zal het nog een hele klus worden.

Op dit moment telt de regering-Obama slechts vier vrouwelijke ministers. Geen enkele Amerikaanse regering bestond voor de helft uit vrouwen. Veel potentiële kandidaten, zoals de senators Diane Feinstein en Barbara Boxer, zouden hun invloedrijke positie in het Congres moeten opgeven voor een kabinetspost. De vraag is of ze hiertoe bereid zijn.

Clinton sluit ook een vrouw niet uit als haar vicepresidentskandidaat. Afgelopen week zei John Podesta, voorzitter van Clintons campagne, dat ook vrouwen zullen staan op de lijst van running mates die nu wordt samengesteld. Veelgenoemd wordt de progressieve senator Elizabeth Warren, die op één lijn staat met Clintons concurrent Bernie Sanders.

De kans op een ‘vrouwenticket’ is echter klein, deels omdat dit een deel van de mannelijke kiezers kan afstoten. De enige vrouwelijke running mates tot nu toe waren de Democrate Geraldine Ferraro in 1984 en de Republikeinse gouverneur Sarah Palin in 2008. Ze werden nooit vicepresident. Presidentskandidaat Walter Mondale werd toen verslagen door Ronald Reagan. John McCain struikelde in 2008 in het gevecht met Obama.

Clinton op campagne in Philadelphia. Beeld AP

25 april 2016, 7:50

Prince schreef over een zwarte Trump

In de jaren negentig, u weet wel, toen Trump nog haar had en Amerika nog great was, schreef de vorige week overleden zanger Prince het romantische nummer Donald Trump (black version) voor soulband Time. Buzzfeed dook het nummer op uit de archieven.

De zwarte Trump wordt bezongen als in een campagnevideo: 'Een man die al je wensen en dromen waarmaakt (...) een affaire uit de jaren negentig, een echte romance.'

Beluister het nummer hieronder en zwijmel mee:

Honey, baby, you truly know it. (You truly know it.)
You look good. Tryin’ your best to show it.
If I were you, I would. True love and affection.
These are nice (so nice), but when a money man walks in the room, girl,
You look more than twice.
You look once (you look twice). Can I rap to you, sugar, tonight?(chorus)

Donald Trump (black version), maybe that’s what you need.
A man that fulfills your every wish, your every dream.
Donald Trump (black version), come on take a chance.
A 1990s love affair, the real romance.

Prince in de half time show van de Super Bowl 2007. Beeld ap

25 april 2016, 4:49

Cruz en Kasich slaan handen ineen

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich zijn in een poging Donald Trumps opmars te stuiten overeengekomen om elkaar te helpen aan overwinningen in een aantal staten. Ze laten zondagavond (lokale tijd) weten in Indiana, Oregon en New Mexico uit elkaars vaarwater te blijven.

Zo kondigde Cruz aan zich te richten op de voorverkiezingen in de staat Indiana op 3 mei. Bij deze voorverkiezingen zijn 57 gedelegeerden te winnen. Deze gedelegeerden worden niet naar percentage van de stemmen verdeeld, maar gaan allemaal naar de kandidaat met de meeste stemmen. Op dit moment gaat Donald Trump er in de peilingen aan de leiding, maar als Kasich zijn aanhangers oproept op Cruz te stemmen, kan dit veranderen.

Op zijn beurt geeft Cruz Kasich de ruimte in Oregon (17 mei) en New Mexico (7 juni). Kasichs campagne manager John Weaver verklaart: 'Het politieke landschap in deze gebieden lijkt erg op dat van het noordoosten van de Verenigde Staten, waar Kasich het goed doet.'

Deze samenwerking is puur om Donald Trump een hak te zetten. Om op de Republikeinse conventie in de eerste stemronde tot presidentskandidaat verkozen te worden, moet één persoon meer dan de helft van alle gedelegeerden achter zich hebben, dat zijn er 1.237. Voor Cruz en Kasich is het onmogelijk om dit aantal nog voor de Republikeinse conventie te halen: Donald Trump is met 844 gedelegeerden op dit moment te ver op Cruz en Kasich ingelopen om gepasseerd te kunnen worden.

Het is echter de vraag of Trump die 1.237 wél haalt. Als hij in de eerste stemronde niet die 1.237 gedelegeerden achter zich heeft, dan zijn deze gedelegeerden vanaf de tweede ronde vrij om te stemmen op welke kandidaat dan ook. In de eerste ronde zijn ze verplicht te stemmen naar de uitslag van de voorverkiezingen in hun thuisstaat.

Trump reageert op Twitter op de gecoördineerde actie van zijn twee tegenkandidaten. 'Wouw, Lyin Ted en Kasich maakten zojuist bekend dat ze samenspannen om mij van de Republikeinse nominatie te houden. WANHOPIG!' (Stan Putman)

John Kasich geeft een high five aan een jongen tijdens een campagnebijeenkomst in Annapolis. Beeld AFP

25 april 2016, 0:16

Charles Koch: Hillary 'mogelijk' beter

Oliemagnaat Charles Koch zei zondag tijdens een interview op de Amerikaanse zender ABC dat Hillary Clinton 'mogelijk de beste kandidaat' is in de race naar het Witte Huis. Charles Koch en zijn broer David, lid van een van de rijkste families ter wereld, doneren al jaren enorme bedragen aan de Republikeinse partij.

Tijdens het interview sprak Koch zich lovend uit over zowel Bill als Hillary Clinton. Bill Clinton had het stukken beter gedaan dan George W. Bush als het aankomt op economische groei en overheidsuitgaven, aldus Koch. Toen hem werd gevraagd of het mogelijk was dat Clinton beter zou zijn dan een Republikein, antwoordde de miljardair bevestigend.

Koch maakt deel uit van een familie van Amerikaanse industriëlen en investeerders. Koch Industries heeft een jaarlijkse omzet van 115 miljard dollar en wordt geleid door Charles Koch en zijn broer David. Tijdens de verkiezingen van 2012 doneerde de familie Koch maar liefst 60 miljoen dollar (53 miljoen euro) aan de Republikeinse partij, met als doel een herverkiezing van Barack Obama te voorkomen.

Hillary Clinton lijkt niet gediend van de steun van Charles Koch. 'Ik ben niet geïnteresseerd in steun van mensen die klimaatverandering ontkennen en het mensen moeilijker maken om te stemmen,' zei de Democratische presidentskandidaat op Twitter.

Hillary Clinton. Beeld ap

22 april 2016, 15:48

200.000 oud-gevangenen stemrecht terug

Gouverneur Terry McAuliffe van de Amerikaanse staat Virginia geeft voormalige gevangenen het recht om in november tijdens de presidentsverkiezingen te stemmen. Het gaat om ongeveer 200 duizend mensen die wegens zware misdaden hebben vastgezeten.

In veel staten geldt de bepaling dat wie wegens ernstige misdrijven gevangen heeft gezeten, zijn stemrecht voorgoed kwijt is. De regeling is met name organisaties voor burgerrechten allang een doorn in het oog. Zij zijn ingenomen met het besluit van de gouverneur. McAuliffe is een Democraat en fan van Hilary Clinton, die waarschijnlijk de Democratische kandidaat zal zijn. Hij streeft ernaar ex-gevangenen hun stemrecht voor altijd terug te geven.

In de hele Verenigde Staten, zo schrijft The Washington Post, hebben circa 5,8 miljoen mensen hun stemrecht verloren vanwege veroordelingen. Het grootste deel van de gedetineerden is Afro-Amerikaans en die groep stemt overwegend democratisch.

Gedetineerden in een gevangenis in California. Beeld AFP

22 april 2016, 9:47

Imagoverandering Trump

Donald Trump heeft op een bijeenkomst met leiders van de Republikeinse Partij achter gesloten deuren beloofd om zijn imago aan te passen. Dat meldt persbureau AP, dat een geluidsopname van de bijeenkomst in handen heeft gekregen.

Trump was niet persoonlijk aanwezig, maar een van zijn belangrijkste medewerkers, Paul Manafort, zei dat dat Trump tot nu toe ‘een imago projecteert’ en dat zijn rol ‘zich nu zal ontwikkelen’.

Het is een poging van Trump om de partij-elite gerust te stellen: de zakenman scoort heel goed onder ontevreden kiezers, maar hij beledigt net zo gemakkelijk Mexicanen en vrouwen als het establishment van zijn eigen partij – en deze heeft hij waarschijnlijk wel nodig om de nominatie binnen te slepen. Want als het Trump niet lukt om tijdens de voorverkiezingen een absolute meerderheid van gedelegeerden te werven, bepalen de 2.472 gedelegeerden tijdens de Republikeinse partijconventie wie de officiële presidentskandidaat wordt. Zij kunnen daarbij de keuze maken de kandidaat met de meeste gedelegeerden te negeren.

Manafort vertelde partijleiding dat Trump twee persoonlijkheden heeft: één voor de campagnes, en één daarbuiten. De zakenman weet dat hij zijn toon moet matigen, zei Manafort. ‘Jullie zullen snel meer diepte in zijn persoonlijkheid zien, de echte persoon. Jullie krijgen een andere man te zien.’

Beeld reuters
Beeld photo_news

17 april 2016, 23:04

Clooney: campagnegelden zijn 'obsceen'

Acteur George Clooney, die afgelopen vrijdag honderdduizenden euro's voor Hillary Clinton ophaalde, heeft tegen NBC gezegd het 'obsceen' te vinden dat dit soort bedragen nodig zijn om in de Verenigde Staten effectief campagne te voeren voor het presidentschap.

Clooney en zijn vrouw Amal namen deel aan een feestje dat als doel had geld voor de campagne van Hillary op te halen. De duurste kaartjes voor het evenement, dat georganiseerd werd door ondernemer Shervin Pishevar, kostten ruim 310.000 euro. Dat bedrag garandeerde een plek aan tafel bij George en Amal zelf. Nienand kwam voor minder dan 29.000 euro binnen. Zo'n 200 aanhangers van Hillary's tegenstander Bernie Sanders protesteerden voor de deur van het evenement in San Francisco, meldt The Guardian.

Toen hem zaterdag het programma Meet The Press naar dit soort enorme bedragen werd gevraagd, gaf Clooney direct toe dat hij het met Bernie Sanders en zijn aanhangers eens te zijn. 'Ja, ik denk dat het een obsceen bedrag is', aldus de acteur. 'Er waren demonstranten toen we gisteren aankwamen in San Francisco en ze hebben het recht om te protesteren en ze hebben gelijk. Het is belachelijk dat we dit soort bedragen nodig hebben in de politiek.'

Hoewel Clooney op dit moment Hillary steunt, zou hij zich achter Sanders scharen als de senator uit Vermont de Democraten gaat vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen.

Sanders heeft de 'eerlijkheid en integriteit' van Clooney geprezen. Politiek leiders zouden zich niet moeten laten leiden door Wall Street en rijke aanhangers die gul geven, voegde de kandidaat daaraan toe. Eén van de speerpunten van Sanders' campagne is het feit dat hij naar eigen zeggen geen contributies accepteert van banken. Hillary doet dat wel.

Beeld -
George Clooney. Beeld ap

15 april 2016, 23:17

Aangifte Obama openbaar, nu de rest nog

De Amerikaanse president en zijn vrouw, Barack en Michelle Obama, hebben vorig jaar 436.500 dollar verdiend (zo’n 390 duizend euro). Dat is minder dan de voorgaande jaren waarin Obama president was, zo blijkt uit de belastingaangiften die hij vrijdag naar buiten bracht.

Maandag is de deadline van de belastingaangifte in de Verenigde Staten. Obama is niet de enige die rond deze tijd openheid van zaken over zijn financiën geeft. Ook vicepresident Joe Biden publiceerde zijn aangifte. Het wachten is vooralsnog op de belastingpapieren van de toekomstige Amerikaanse president. Rond de kandidaten in de race om de nominatie voor het presidentschap bleef het vrijdag stil.

Mysterieuze financiën
Democraat Hillary Clinton heeft eerdere aangiften openbaar gemaakt en gaf aan dat nu ook weer te doen, evenals Republikeinen John Kasich en Ted Cruz. Alleen de kandidaten Bernie Sanders en Donald Trump waren waren tot nu toe terughoudend. Sanders beloofde in een debat donderdag zijn aangifte vrijdag openbaar te maken, maar dat bleek over 2014 te gaan. Uit die documenten bleek dat de Democratische kandidaat in dat jaar 206 duizend dollar verdiende waarvan hij 4 procent aan goede doelen doneerde.

Mysterieuzer zijn de financiën van Trump. Amerikanen kunnen niet wachten tot ze op papier zien wat de miljardair nu echt verdient. Trump heeft altijd geweigerd openheid van zaken te geven en als reden noemt hij de belastingdienst. Volgens de zakenman worden zijn bedrijven elk jaar speciaal onder de loep genomen en wil hij geen aangiften publiceren zolang er een onderzoek loopt. Het campagneteam heeft gezegd dat hij in 2014 362 miljoen dollar binnenhaalde, maar het is totaal onduidelijk of dat winst of salaris is. Ook is niet bekend waarom Trump geheimzinnig doet over zijn financiën.

Barack en Michelle Obama betaalden vorig jaar bijna 82 duizend dollar (of 73 duizend euro) aan inkomstenbelastingen. Daarnaast doneerden ze 64 duizend dollar (57 duizend euro) aan 34 goede doelen.

Beeld afp
Hillary Clinton. Beeld reuters

14 april 2016, 5:48

Cruz paait Rubio

De twee stonden tot voor kort nog tegenover elkaar, maar nu beschouwt Ted Cruz zijn voormalige opponent Marco Rubio ineens als ‘vriend'. Cruz liet woensdag weten zijn voormalige rivaal Marco Rubio te zien als ‘een goede vicepresident’. Cruz noemde Rubio op CNN ‘communicatief sterk’. En: ‘Hij inspireerde miljoenen mensen in Amerika tijdens zijn campagne.'

Cruz maakt nog altijd kans op de Republikeinse nominatie, al loopt hij nog flink achter op Donald Trump in de voorverkiezingen. Mocht Cruz aan het langste eind trekken, dan zou Rubio ‘een uitstekende kandidaat zijn om hem te steunen’, aldus de senator uit Texas. Het is echter de vraag of Rubio openstaat voor de eventuele functie. Vorige maand liet hij nog weten ‘niet iemands vicepresident te worden. Ik ben niet geïnteresseerd in het vicepresidentschap', zei Rubio in Washington.

Beeld ap
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden