Bloesemende liefde op leeftijd is gewoon heerlijk om te zien

Hotel Romantiek en Hotel Sophie nemen de tijd voor gesprekken over liefde en seks op leeftijd.

null Beeld
Beeld

'Twintig jaar geleden keek ik altijd nog naar tieten, nu kijk ik alleen maar naar ogen. Ogen zeggen me veel meer', zei Jos Jan (68) begin september in de eerste aflevering van Hotel Romantiek (KRO-NCRV). De publieke omroep opende nóg een pleisterplaats: op de late donderdagavond ontving Sophie Hilbrand uiteenlopende gasten in Hotel Sophie (BNN-VARA), om 'taboes en mythes te doorbreken' met gesprekken over 'seksualiteit anno 2017'.

Eerst even over Hotel Romantiek, waarin twaalf mannen en twaalf vrouwen voor een vakantie naar Zwitserland vertrokken, allemaal met een 'rugzakje', zoals dat heet. Maar ook: allemaal vrijgezel, 60+ en optimistisch. Het doel: kijken of er hier en daar iets moois kon opbloeien, met presentator Marlijn Weerdenburg en de jongens van Streetlab als activiteitenbegeleiders.

Hun jolige aanwezigheid maakte mij in eerste instantie sceptisch en de liefdesstimuli zijn er in de loop der weken niet minder flauw op geworden. Toch ben ik om: het plezier, de betrokkenheid, de onderonsjes, de sfeer; het kan niet anders of deze mensen hebben écht een leuke tijd gehad. En wanneer je de totale afwezigheid van cynisme trekt, is bloesemende liefde op leeftijd gewoon heerlijk om te zien.

Daar hoort zowaar seks bij, onderwerp van de laatste Hotel Sophie. Die stond in het teken van bejaarden en seksualiteit, na eerdere afleveringen over seks in langdurige relaties, seks en opvoeding, de invloed van porno en seks in verschillende culturen. Dat heus ook oude besjes de vruchten van hun erogene zones plukken, heeft tv ons al vaker willen tonen. Het meest memorabel is de documentaire 69: Liefde, seks, senior (VPRO, 2013) van Menna Laura Meijer.

Beeld uit Hotel Sophie Beeld
Beeld uit Hotel SophieBeeld

Bij Hilbrand gaf Therese (84), alweer dertien jaar alleen, openheid van zaken. Hoeveel bedpartners er in die dertien jaar waren langsgekomen? 'Oh jee, oh jee, daar vraag je me wat.' Therese kon de tel niet bijhouden. De echtgenoot van Nellie (70) overleed vijf jaar geleden. Kort daarna leerde ze een jongere man kennen. 'Dat was echt rampetampen. Echt een beest in bed.' Nellie installeerde een tochtstrip aan de achterkant van het bed, dat steeds tegen de muur aan knalde. De buren hadden er last van.

Twee stellen stipten de kracht van het programma aan, een les voor mensen van alle leeftijden die zij in ieder geval niet meer hoefden te leren: de tijd nemen om - met en zonder gein - over seks te praten is gewoon een heel goed idee.

Zondag checken de logees van Hotel Romantiek uit. Jos Jan heeft de stevig opgemaakte ogen van Loes gevonden, Trudy en Andy kruipen zéker nog eens tegen elkaar aan. Het is ook Ad gegund. En Rieks, Heleen, Jan, Hans, Babs, Wil, Janny, Tjerk, Rita, Henny, Johan, Kees, Anke, Ineke, Domenico, Tirza, Anneke, Diny en Gerry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden