Bloemrijke slapstick

Peter Drehmans begint zijn achtste roman De schrijver en zijn meisjes als een sprookje: 'Er was eens een stadje in het Koninkrijk der Nederlanden (. . .). Hier verkeerde men meer buiten dan bij bewustzijn, werd meer gesnurkt dan gebrainstormd.'


Maar in het stadje H. wordt wel enorm veel gelezen, natuurlijk vooral door vrouwen van middelbare leeftijd, bij voorkeur in een leesclub.


En juist zo'n leesclub valt ten prooi aan de zich miskend voelende Mark Gerstenberg, die op uitnodiging komt spreken over zijn laatste werk Altijd maar begraven. Onder dezelfde titel publiceerde Drehmans toevallig ook een roman, in 2007.


In fikse volzinnen fulmineert de auteur (Drehmans alias Gerstenberg) tegen het 'multimediale, ultrasnelle tijdsgewricht' waarin het autobiografische niet meer volstaat. Aldus besluit hij 'de werkelijkheid een plot af te troggelen'.


Drehmans speelt een olijk spel met de 'mythe van de authenticiteit'. Hij schuwt de zelfspot niet en ook collega's krijgen een veeg uit de pan, in bloemrijk proza met een flink slapstickgehalte. En al vervalt de auteur nog al eens in herhaling, die herhaling is onderdeel van het spel, het rad dat de schrijver de lezer voor ogen wil draaien (zo ontaardt het onschuldige sprookje gaandeweg in een heus misdaadverhaal).


Drehmans heeft een variant geschreven op De leesclub (2010) van Renate Dorrestein, die een ode schreef aan middelbare lezeressen wier lees- en levenslust een schrijver het leven kostte. Een beetje over the top schrijven ze allebei, maar waar Dorrestein kiest voor de vrolijke noot, schakelt Drehmans over op grimmiger akkoorden.


In De schrijver en zijn meisjes loopt een auteur op virtuoze wijze in zijn eigen val, maar op de onfeilbaarheid van de 'gefictionaliseerde feiten' van de plot valt nog wel iets af te dingen.


Peter Drehmans: De schrijver en zijn meisjes.

Querido; 242 pagina's; € 19,95.


ISBN 978 90 2144 166 5.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden