Bloemkoolroosjes met rode peper, vissaus en koriander

Mijn vrouw vertelde laatst over hoe bloemkool bij haar thuis werd gegeten. De bloemkool, in zijn geheel gekookt, werd opgediend in een glazen schaal, overgoten met bloemkoolsaus en gekruid met nootmuskaat, en midden op tafel gezet, zodat alle gezinsleden naar believen een lepel in de bloemkool konden steken, alsof het een gigantische ijsbol betrof waar naar hartenlust van werd gesmikkeld. Zo werd de bloemkool helemaal opgepeuzeld, totdat alleen de stronk nog over was, als een kale kerstboom. Het was een dierbare herinnering, las ik af aan de glans van haar ogen.

Marcus Huibers
null Beeld

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1 hele bloemkool
olijfolie
1 rode peper, in dunne ringetjes
zout
Thaise vissaus
verse koriander, fijn gehakt
Ik weet niet wanneer u voor het laatst een bloemkool hebt bestudeerd, maar wat een magnifieke groente is dat toch. Alleen al die schitterende vorm die aan het menselijk brein doet denken, een eigenschap die bloemkool deelt met walnoten. Mocht ik als architect een wereldberoemd museum moeten verbouwen, ik zou er een enorme bloemkool van maken. Je begrijpt eenvoudigweg niet dat er ooit broccoli is uitgevonden, als je zo'n bloemkool goed bekijkt.

In zijn geheel gekookt en overgoten met saus ('met een pàààpje', hoor ik de geitebreier van Ome Willem weer zingen), dat kan natuurlijk altijd. Maar wie avontuurlijker is ingesteld probeert het volgende eens.

Haal de bloemkoolroosjes van de stronk en snijd ze eventueel een beetje bij, zodat de roosjes niet te groot zijn. Neem een wok, zet 'm op de hoogste pit en verhit een plens olie. Doe de bloemkoolroosjes erbij, en wok ze, de boel voortdurend omscheppend. Dat kan gerust 15 minuten duren - voordat de roosjes een beetje gaar zijn. Maar ze krijgen zo wel een mooi bruin geroosterd kleurtje, en dat is ook een plaatje op zichzelf. Bak de laatste 3 minuten de rode peper mee, eventueel met een extra scheutje olie. Kruid de roosjes tot slot zout, en besprenkel met vissaus, zodat de roosjes een aangenaam hartige smaak krijgen. Garneren met verse koriander en meteen uitserveren: als bijgerecht, als tussengerecht, als hoofdgerecht, verzin het maar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden