Recept

Bloemkool-doperwtmuffins

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bloemkool-doperwtmuffins (Lunch of tussendoortje, ongeveer 12 stuks).

Foto Studio V

Als je jonge kinderen hebt, is de kans groot dat ze lekker op school lunchen. Veel scholen stappen tegenwoordig over op een continurooster waarbij alle kinderen in de klas lunchen. Scholen die nog de traditionele schooltijden hanteren, organiseren een systeem waarbij kinderen hun middageten ook op school nuttigen.

Foto Studio V

Wat stop je dan in die lunchtrommel? Altijd bruin brood met kaas? Lekker hoor, maar wellicht wat eentonig. Wil je ze een gezond alternatief geven, met groenten? Iets wat ze ook nog opeten? Dan is het boek Wat lunchen we vandaag van Susan Aretz (uitgeverij Nieuw Amsterdam, euro 24,99) een mooie inspiratiebron. Het belooft geweldige lunchtrommels zonder dat jij daar veel extra tijd aan kwijt bent.

Dat laatste geloof ik niet zo. Dat komt waarschijnlijk omdat ik te lui ben om bloemetjes uit appelschijfjes te steken en 's ochtends dingen af te bakken in de oven of een meeneemsmoothie te maken. Gelukkig kun je alle recepten ook gewoon eten, zonder broodtrommel. Er staan veel ideeën in voor traktaties of kinderkerstdiners op school. Als je kind niet veel groente eet, heb je veel aan de hartige hapjes waar dat wel in zit. Dat hapt lekker weg.

Mijn kinderen hadden zin in de hartige muffins uit het boek. Ik deed wel zout in het beslag, want deegwaren zonder zout vind ik niet zo smakelijk en ik gebruikte verse bloemkool in plaats van diepvries. Die muffins namen ze mee naar het sportveld. Ze gingen er prima in.

Foto Tallina van den Hoed

Ingrediënten
- 200 g gerookte spekblokjes
- 200 g bloemkool
- 150 g doperwtjes (diepvries)
- 400 g bloem
- 1 theel. zout
- 350 ml halfvolle melk
- 50 g gesmolten boter
- 1 ei
- 100 g geraspte kaas
- muffinblik of -vormpjes

Bereiding

Bak de spekblokjes uit. Zet de oven op 180 graden. Snijd de bloemkool in kleine dobbelsteentjes. Kook de doperwtjes en de bloemkool 2 minuten en laat ze daarna heel goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

Meng ze vervolgens met bloem en zout. Kluts melk, gesmolten boter en ei door elkaar en roer dat door het bloem-groentemengsel tot het een mooi egaal beslag is. Let op klontjes. Roer vervolgens de helft van de geraspte kaas erdoor.

Vet een muffinblik in. Heb je geen muffinblik, gebruik dan papieren cupcakevormpjes. Neem er twee of drie, dan blijven ze mooi in vorm. Vul de vormpjes, bestrooi ze met de rest van de kaas en bak de muffins in 35 tot 45 minuten gaar.

Steek een houten prikker in een muffin: als die er schoon uitkomt, zijn ze gaar.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.