Bloemenkweker expandeert in China

De Holland Euro-Asia Group doet alles in het groot. In de Chinese stad Shenyang heeft het concern voor 600 miljoen gulden een toeristisch Holland Dorp gebouwd, een soort Amsterdam in zakformaat....

De groep werd in 1987 opgericht door Yang Bing, een Nederlander van Chinese afkomst. In 1994 begonnen de investeringen in China in een sterke groeisector: bloemen. Eeuwen lang bleven bloemen in China beperkt tot keizerlijke lusthoven, schilderijen of poëzieboeken. Tegenwoordig brengen de Chinezen onder westerse invloed steeds vaker een bloemetje of kamerplant mee naar huis.

De Chinese bloemenproductie is de laatste twintig jaar met 30 procent toegenomen. In 1999 produceerde de bedrijfstak voor omgerekend zestien miljard gulden, waarvan 650 miljoen gulden voor de export. In dat jaar was de oppervlakte van de gezamenlijke Chinese bloemenvelden toegenomen tot zo'n 125 duizend hectare.

Nederlandse tuinbouwbedrijven sluiten graag aan bij de groeiende vraag in China. Ze verkopen kassen, basismaterialen zoals zaden, bollen en stekken, en de voor de bloementeelt vereiste technische kennis. Holland Euro-Asia Group daarentegen kweekt zelf bloemen in zeven Chinese provincies.

Het in Nederland gevestigde bedrijf opereert vanuit de miljoenenstad Shenyang, de door mafia, corruptie en werkloosheid geteisterde hoofdstad van de provincie Liaoning in het noord-oosten van China. Het grootste deel van het bloemenkassenareaal van zeventien hectare bevindt zich vlakbij deze stad. Een concurrerend bedrijf heeft nu nog het grootste areaal ter wereld: veertig hectare.

Holland Euro-Asia Group wil dit record overnemen door uit te breiden tot honderd hectare. Het daarvoor benodigde kapitaal - hoeveel dat is wil het bedrijf niet kwijt - hoopt men bijeen te brengen door op een nog niet bekend gemaakte datum met het bedrijf naar de beurs van Hongkong te gaan voor de verkoop van een nog onbekend aantal aandelen.

Het tij voor een beursgang is gunstig. De aandelen van Chinese ondernemingen op de beurzen van Hongkong en Shanghai hebben geen last van koersval, integendeel. De koerswinst van de in Hongkong genoteerde landbouw;ondernemingen komt dit jaar uit boven de stijging van de beursindex van 45 procent. Sommige agrarische bedrijven zijn dit jaar in waarde zelfs meer dan verdubbeld.

De Chinese overheid moedigt de beursgang van landbouwbedrijven sterk aan. Ze ziet dit als een uitstekende taktiek om zich te wapenen tegen de waarschijnlijk moordende concurrentie van buitenlandse ondernemingen die zal ontstaan zodra China lid wordt van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Juist om zich tegen die concurrentie in te dekken wil de overheid de agrarische subsidies niet intrekken. En dat is weer de belangrijkste oorzaak van het uitstel van China's WTO-lidmaatschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden