Bloei huizenbouw laat beleggers koud

Net als hun Europese soortgenoten zagen beleggers in de Verenigde Staten dinsdag geen aanleiding om opnieuw massaal op koopjesjacht te gaan....

De aanhoudende spanning in het Midden-Oosten - met een nieuwe aanslag in Jeruzalem - fungeerde als stoorzender op de beurs. Van positieve macro-economische cijfers ging nauwelijks een positief effect uit. De inflatie blijkt stabiel, terwijl de bouw van nieuwe woningen in de VS het hoogste peil sinds 1995 heeft bereikt. Volgens cijfers van het ministerie van Handel ligt het tempo nu op 1,73 miljoen nieuwe huizen op jaarbasis.

De Dow Jones boekte uiteindelijk een winst van 18,7 punten (0,2 procent) tot 9706 punten. De Standard & Poors 500-index klom 0,1 procent tot 1037 punten. De Nasdaq Composite verloor echter 10,5 punten (0,7 procent tot 1542,8 punten.

Aandelen van mediabedrijven, die sterk afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, hadden een goede dag. Zo maakte de New York Times bekend dat de winst in het tweede kwartaal zal uitkomen aan de bovenkant van de voorspellingen. Als reden geeft het bedrijf, naast kostenbesparingen, dat de advertentiemarkt minder inkrimpt dan gedacht. Het aandeel AOL Time Warner, 's werelds grootste media- en internetbedrijf, steeg 2,7 procent tot ruim 17 dollar.

Zakenbank Lehman Brothers presenteerde cijfers over het tweede kwartaal, dat in mei eindigde. Hieruit blijkt dat de markt voor fusies en aandelen-emissies, waaraan Lehman en zijn concurrenten eerder fortuinen verdienden, nog steeds niet herstelt.

De nettowinst slonk van 430 miljoen tot 296 miljoen dollar, een daling met 31 procent. Het is de vijfde maal in zes kwartalen dat de inkomsten afnemen. De omzet, exclusief rentebaten, daalde met 15 procent tot 1,07 miljard dollar. Beleggers hadden dit al verwacht, getuige het bescheiden verlies van het fonds.

De bank zelf ziet geen verbetering voor het vierde kwartaal, op zijn vroegst. Analisten gaan er vanuit dat Lehman meer mensen zal gaan ontslaan. De afgelopen twee kwartaal verloren vierhonderd van de ruim dertienduizend bankmedewerkers hun baan. In de salarissen en bonussen is al flink gesneden. Topman Richard Fuld zag zijn inkomen in 2001 met 43 procent dalen - tot 16 miljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden