Bloedvlekken bij de roze taart

Het Spozhmai Hotel aan de rand van de Afghaanse hoofdstad Kabul was de laatste plek waar Afghanen zich veilig voelden voor feesten en weekend-uitjes. Donderdagnacht sloegen de Taliban toe. Na een vuurgevecht van 12 uur met het leger waren de vijf terroristen dood.

KABUL - De roze verjaardagstaart met het getal 22 erop staat half opgegeten op tafel. Wat een mooie avond had moeten worden voor een jonge Afghaanse vrouw, veranderde in een nachtmerrie. Even voor middernacht op donderdag schoten gewapende mannen de gasten in een hotel aan de rand van Kabul dood.


Zeker twintig personen kwamen om, onder wie hotelgasten, de manager en bewakers van het hotel. De vijf aanslagplegers die het pand binnenstormden, bezoekers gijzelden en twaalf uur lang vochten met Afghaanse veiligheidsdiensten zijn ook gedood.


Wie het Spozhmai Hotel na afloop van de moordpartij binnenloopt treft een scène uit een bloedige gangsterfilm: honderden kogelhulzen op de grond, tafels en stoelen aan flarden geschoten, lijken in het trapgat. Naast de tafel met de roze taart liggen bordjes in scherven, bloedvlekken op de grond. De kozijnen roken nog na van het hevige vuurgevecht.


Ooggetuigen vertellen de Volkskrant dat gasten hysterisch van angst in het meer sprongen dat naast het hotel ligt. Enkele Afghaanse mannen die niet konden zwemmen, hingen uren aan een stenen muur buiten het hotel zodat de moordenaars hen niet konden zien. Binnen bliezen twee aanslagplegers zich op, anderen schoten wild om zich heen.


De Taliban, die de aanslag hebben opgeëist en de aanslagplegers 'helden' noemen, hebben de locatie en avond van de moordpartij zorgvuldig uitgezocht. Als je in Afghanistan iets te vieren hebt, is het gebruikelijk om dat in een hotel te doen. Donderdagavond is een goed moment voor een feest, omdat het Afghaanse weekeinde dan begint.


'Onislamitische feesten'

Volgens de Taliban werden er in het Spozhmai Hotel echter geen onschuldige verjaardagen gevierd, maar was het de locatie van 'wilde feesten' die 'on-islamitisch' zouden zijn. Volgens hen werd er alcohol geschonken en prostitutie bedreven. 'Dit soort gedrag is illegaal en strikt verboden in de islam', zei Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahed na afloop van de aanval. Hij voegde eraan toe dat 'danseressen daar seksueel werden misbruikt'.


Wat de Taliban in ieder geval hebben bereikt met de aanval is dat ze angst nog steviger hebben verankerd in de Afghaanse ziel. Het Spozhmai Hotel ligt aan het Qargha-meer, net buiten Kabul. Het is een mooie plek met helder blauw water waarin grote plastic zwanen dobberen: waterfietsen. Rond het meer zijn restaurants en kebabstalletjes, voor de kinderen zijn er een reuzenrad en een speeltuin.


Het een van de weinige plekken waar Afghanen in de buitenlucht kunnen ontspannen. In Kabul zijn weinig parken en zodra je te ver buiten de hoofdstad reist, wordt het te gevaarlijk. Inwoners van Kabul gaan op vrijdag massaal met hun gezin naar Qargha om te picknicken en te zwemmen. Niet alleen Afghanen, maar ook buitenlanders die in Kabul werken, gaan graag naar het Qargha-meer en het terras van Spozhmai Hotel. Het was een van de laatste plekken waar mensen zich nog veilig voelden in Afghanistan.


Vanaf nu zullen Afghanen en ook buitenlanders in Kabul het moeten doen met weer een plek minder waar ze heen kunnen om zich te ontspannen. De enige openbare recreatieplekken waar ze zich nu nog wagen, zijn vrijwel beperkt tot de dierentuin, een park in Kabul (Barbur Gardens) en een recentelijk geopende bowlingbaan. De vraag die nu in ieders hoofd rondspookt, is: hoe lang zal het duren voordat de Taliban ook deze plekken aanvallen?


Verlaten speeltuinen

Op vrijdag waren alle restaurants, speeltuinen en picknickplekken rondom het aangevallen Spozhmai Hotel en het Qargha-meer verlaten. De 20-jairge Bari Alai, die chips en cola verkoopt langs het meer, ziet zijn winkel te gronde gaan. 'Het wordt hier nooit meer zo druk als voorheen, mensen zijn bang', zegt Alai. 'Misschien duurt het maanden voordat ze weer durven komen.' Zeker buitenlanders verwacht hij niet meer terug.


Salim, een 35-jarige elektricien die de aanslag van een afstand zag gebeuren, denkt dat het wel meevalt. 'Het is triest, maar Afghanen zijn gewend aan geweld. Ze komen snel weer terug. Buitenlanders niet. Die zijn bang voor gevechten.'


Het groepje mannen dat zich om Salim en Alai heeft verzameld, weet in ieder geval een ding zeker: de Taliban hebben misschien niet het hele land onder controle, maar ze hebben wel veel macht. Ze zijn in staat om grote groepen mensen te doden en angst in de hoofden van mensen te zaaien.


Bij elke stap die Afghanen en buitenlanders buiten op straat zetten, zullen ze denken aan een mogelijke aanslag van de Taliban.


Bari Alai

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden