Bloedigste schietpartij in Amerikaanse geschiedenis was werk van 'lone wolf': 59 doden en 527 gewonden

De politie heeft een arsenaal aan wapens gevonden in de hotelkamer en het huis van de schutter die in Las Vegas 59 personen doodschoot en 527 verwondde. In de kamer in het Mandalay-hotel werden 23 geweren en handwapens aangetroffen en in zijn huis in Mesquite nog eens 19. Sommige geweren, waaronder een AK-47, waren aangepast zodat ze als automatische wapens konden worden gebruikt.

Redactie
Agenten op de Strip nadat een schutter het vuur heeft geopend op de massa. Beeld AFP
Agenten op de Strip nadat een schutter het vuur heeft geopend op de massa.Beeld AFP

De schutter, de 64-jarige Stephen Paddock, had de wapens opgeslagen in meer dan tien koffers sinds hij vorige week donderdag de suite in het hotel betrok.

Volgens de politie, die nog steeds in het duister tast over het motief van Paddock, werd in zijn auto ook een paar pond ammoniumnitraat gevonden. Dit bestanddeel voor kunstmest kan worden gebruikt voor het maken van bommen. Het werd in 1995 onder andere gebruikt bij de aanslag van Timothy McVeigh op een overheidsgebouw in Oklahoma City waarbij 168 doden vielen.

In Paddocks huis werden volgens een politiewoordvoerder ook een aantal explosieven gevonden, duizenden kogels en 'sommige elektronische apparaten die we op dit moment nog aan het onderzoeken zijn'. President Trump noemde Paddock dinsdag 'een erg, erg ziek persoon'. Hij zei dat op een later moment over de wapenwetgeving zal worden gesproken.

Het bloedbad dat de gepensioneerde Paddock aanrichtte op de Strip is de dodelijkste schietpartij ooit in de VS. Vuurwerk, dacht het publiek, toen zondagavond tijdens een optreden van countryster Jason Aldean op het Route 91 Harvest Festival in Las Vegas het geratel klonk van wat later een automatisch geweer bleek. Aldean speelde aanvankelijk door, totdat het publiek stil werd en hij doorkreeg dat er meer aan de hand was. Pas toen er een nieuwe salvo klonk en mensen omvielen, begrepen de bezoekers van het openluchtfestival dat het om een schietpartij ging.

In paniek renden de mensen alle kanten op. Sommigen zochten dekking achter kraampjes op het festivalterrein aan de Strip, terwijl anderen onder auto's kropen. 'Je zag mensen ineens op de grond vallen, het ging maar door', zei Steve Smith (45) die vanuit Phoenix was overgekomen voor het muziekfestival. Ooggetuigen vertelden dat ze vuurflitsen zagen vanuit het Mandalay Bay Hotel, aan de andere kant van de Las Vegas Boulevard.

Honderden schoten

Vanaf de 32ste verdieping van het hotel sproeide een schutter honderden kogels uit over de 22 duizend concertgangers, die juist van het slotoptreden van het driedaagse muziekfestival genoten. 'Magazijn na magazijn na magazijn werd geleegd', zei een ooggetuige tegen de lokale zender KTNV News. 'Het waren honderden schoten.' Tussen de salvo's werd het af en toe stil. 'Elke keer als er een pauze was, gingen we rennen', vertelde een andere getuige aan KTNV.

Mensen werden onder de voet gelopen toen de menigte een goed heenkomen probeerde te vinden. Sommigen zaten onder het bloed en werden door andere festivalgangers weggedragen. Een taxichauffeur vertelde dat haar auto bestormd werd door vluchtende festivalgangers. 'Ze hingen uit de raampjes. Ze schreeuwden, ze waren helemaal over hun toeren', vertelde ze.

Zwaarbewapende SWAT-teams vielen het Mandalay Bay Hotel binnen op zoek naar de schutter. De politie wist hem uiteindelijk te lokaliseren doordat een rookmelder op zijn hotelkamer was afgegaan, maar toen de agenten de deur van zijn kamer open bliezen, bleek hij al zelfmoord te hebben gepleegd. De schutter, de 64-jarige Stephen Paddock, had zich al eind vorige week ingecheckt in het hotel. Op zijn kamer trof de politie maar liefst 23 vuurwapens aan, zo meldt CNN, waaronder enkele halfautomatische geweren.

Bezoekers vluchten weg van het festivalterrein. Beeld AFP
Bezoekers vluchten weg van het festivalterrein.Beeld AFP

Voorbereiding

Kennelijk had Paddock zijn aanval zorgvuldig voorbereid. In zijn hotelsuite had Paddock op twee plaatsen de ramen met een hamer doorgeslagen, zodat hij de menigte uit verschillende hoeken onder vuur kon nemen. Ook zou hij camera's op de gang hebben opgehangen, zodat hij kon zien of de politie eraan kwam.

'Van waar hij zat, was het alsof hij op vissen in een ton zat te schieten', zei Jake Owen, die samen met Aldean op het podium stond, tegen CNN. 'Dat is geen overdrijving. Het schieten ging zeker tien minuten door. Het was non-stop'.

Het was de ergste schietpartij uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Volgens de politie vielen er zeker 59 doden en raakten ruim vijfhonderd mensen gewond. Tientallen van hen bevinden zich nog in kritieke toestand. Vorig jaar kwamen 49 mensen om toen een islamitische terrorist het vuur opende op het publiek van een gayclub in Orlando.

Een jongen ontfermt zich over een slachtoffer van de schietpartij in Las Vegas, terwijl om hen heen bezoekers van het festival op de vlucht slaan. Beeld AFP
Een jongen ontfermt zich over een slachtoffer van de schietpartij in Las Vegas, terwijl om hen heen bezoekers van het festival op de vlucht slaan.Beeld AFP

Net als na de aanslag in Orlando eiste de terreurgroep Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor het bloedbad op. Paddock zou zich enkele maanden geleden tot de islam hebben bekeerd. De autoriteiten zeiden te twijfelen aan die bewering. In juni eiste IS ook de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in de Filipijnen op een casino waarbij 37 mensen omkwamen, maar volgens de politie was de dader een gokker die in de schulden zat.

Paddocks broer Eric, die in Florida woont, zei 'totaal verbijsterd' te zijn door het nieuws. Volgens hem koesterde zijn broer voor zover zijn familie wist geen politieke of religieuze sympathieën. 'Hij was een gewone kerel, zei hij tegen de Britse krant The Daily Mail. 'Er moet iets gebeurd zijn, hij moet zijn doorgeslagen of zo.' Volgens hem was Paddock vorig jaar naar Nevada verhuisd om zich aan zijn passie te wijden: gokken.

Twee kapotte ramen van het Mandalay Bay hotel na het incident. Beeld EPA
Twee kapotte ramen van het Mandalay Bay hotel na het incident.Beeld EPA

Meer wapens

In Paddocks huis in Mesquite, een slaperig stadje waar veel gepensioneerden wonen op een uur rijden van Las Vegas, vond de politie nog eens achttien wapens, diverse explosieven en duizenden munitiepatronen. Sheriff Joseph Lombardo van Las Vegas zei er voorlopig van uit te gaan dat Paddock op eigen houtje had geopereerd. 'Dit was een lone wolf', zei hij.

In de eerste uren na de schietpartij zocht de politie naarstig naar een 62-jarige vrouw met wie Paddock samenwoonde. Maar zij lijkt niet betrokken te zijn geweest bij de schietpartij. Volgens de politie bleek zij in het buitenland te zijn. Wel heeft Paddock mogelijk haar papieren gebruikt.

President Trump prees de politie in een televisietoespraak voor de 'wonderbaarlijke' snelheid waarmee zij had gereageerd op de schietpartij. Hij noemde de aanslag een 'daad van pure slechtheid'. Trump kondigde aan dat hij vandaag naar Las Vegas zal reizen om zijn medeleven te betuigen met de slachtoffers.

null Beeld
Beeld

Hieronder een overzicht van eerdere schietpartijen in de VS met veel doden.

De grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis

Bij een schietpartij in Las Vegas zijn 59 bezoekers van een muziekfestival gedood. Er zijn zeker 527 gewonden. We verzamelden ooggetuigenverslagen uit internationale media.

'Geen wonder dat IS gisteren claimde dat de schutter van Las Vegas een late bekeerling was. Bij IS zijn ze tot het inzicht gekomen dat je met zoveel goedbewapende, schietgrage idioten helemaal geen terroristen meer nodig hebt: de Amerikanen doen het zelf.' Lees hier de column van Bert Wagendorp.

Na de grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis betrekken de voor- en tegenstanders van wapenbezit weer hun stellingen. Politiek zit de discussie muurvast; het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers en -fabrikanten lijkt de enige manier om iets te veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden