Bloedigste dag sinds begin van intifada

Israël heeft vrijdag de bloedigste en hevigste aanvallen uitgevoerd op de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook sinds het begin van de huidige intifada....

Yasser Arafat heeft de Verenigde Staten opgeroepen om 'het bloedbad een halt toe te roepen', aldus adviseur Nabil Abu Rudeinah. Hij meent dat de escalatie een poging is van premier Sharon om internationale initiatieven om een eind te maken aan het geweld in de kiem te smoren.

De Amerikaanse regering besloot eerder om de speciale gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, terug te sturen naar het gebied om te proberen de situatie te kalmeren. Saudi-Arabië probeert eveneens met een vredesplan te komen. 'De totale oorlog in de Palestijnse gebieden is bedoeld om de internationale vredespogingen te saboteren', zei Abu Rudeinah.

President Bush heeft beide kanten opgeroepen het geweld te staken, hoewel hij opnieuw de nadruk legde op acties die de Palestijnse leider moet nemen tegen 'het terrorisme'. Bush vroeg de partijen de missie van Zinni een kans te geven. 'Ik reken op alle partijen in de regio, inclusief premier Sharon, om deze pogingen te doen slagen.' Hij zei dat Israël het recht heeft op zelfverdediging.

Vice-president Dick Cheney begint zondag aan een rondreis door het Midden-Oosten. Het bezoek was vooral bedoeld om steun te werven voor maatregelen tegen Irak maar het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden dreigt die missie te overschaduwen. In de regio wordt gespeculeerd dat Zinni vooral naar Israël wordt gestuurd om Cheneys kans van slagen te vergroten.

De zwaarste gevechten hadden vrijdag plaats in de Gazastrook en rond de steden Tulkarem en Bethlehem op de Westoever. In de zuidelijke Gazastrook zouden zeker negentien Palestijnen, inclusief een generaal in de veiligheidsdienst, zijn omgekomen. Het is de hoogste militair die tijdens de gevechten van het afgelopen anderhalf jaar is gedood.

Op de Westoever vielen vooral veel slachtoffers bij Israëlische aanvallen op de vluchtelingenkampen rond Tulkarem en Bethlehem. In Tulkarem werd melding gemaakt van vijf doden maar sommige Palestijnse bronnen hadden het over tientallen dodelijke slachtoffers die nog in de nauwe straten van de kampen liggen. In de kampen Aïda en Dehaishe bij Bethlehem werden zeker negen personen gedood.

Israël heeft ook bombardementen uitgevoerd op Palestijnse doelen, onder meer met F-16 vliegtuigen en vanaf marineschepen. Het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst in Gaza werd onder meer geraakt.

Het Rode Kruis heeft gezegd 'woedend' te zijn over de dood van nog een ambulance-medewerker bij de strijd. Nadat eerder in de week in Jenin een arts was gedood door de Israëli's, schoten troepen in Tulkarem een verpleger dood. Het Rode Kruis heeft beide kanten 'maar vooral de Israëlische strijdkrachten' opgeroepen het medisch personeel en de ambulances te respecteren.

Israël en de Palestijnen hebben elkaar over en weer beschuldigd van het gebruik van ambulances bij de strijd. De Israëlische commandant op de Westoever zei dat 'gewapende terroristen' de ambulances gebruiken. Volgens de Palestijnen hebben Israëlische soldaten in de zuidelijke Gazastrook een ambulance gekaapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden