Bloedigste conflicten over

Voor zover in Azië sprake is van conflicten tussen staten, bevinden zich die grotendeels in bevroren toestand: Noord- en Zuid-Korea, China-Taiwan, Israël-Syrië....

Het continent kent vooral een fors aantal binnenlandse gewapende conflicten. De meest bloedige daarvan zijn de afgelopen jaren geluwd. In Afghanistan, dat sinds 1979 niet anders dan oorlog zag, heerst een fragiele vrede. In Sri Lanka (65 duizend doden sinds 1983) werken regering en Tamil Tijgers sinds kort met groot succes aan een vredesregeling. Van de moslimrebellie in het zuiden van de Filipijnen (120 duizend doden sinds 1968) is weinig meer over. Verzet komt nog van communistische groepen.

Traditioneel gewapend links doet vooral in Nepal van zich spreken. Een heuse maoïstische guerrillabeweging heeft grote delen van het land zo niet onder controle, dan toch in haar greep. Vlak over de grens, in buurland India, opereren diverse lokale separatistische bewegingen, die de wereldpers zelden halen. Bekender (want omvangrijker) zijn de etnische opstanden en religieuze troebelen in de Indonesische archipel, die oplaaiden na het einde van de Soeharto-dictatuur. Het land is echter niet in geweld ten onder gegaan, zoals sommigen voorspelden. De regering en de Beweging Vrij Atjeh tekenden onlangs een vredesakkoord, na 26 jaar strijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden