Bloedige opstand bij Mazar kent schimmig slot

Met steun van Amerikaanse en Britse militairen heeft de Noordelijke Alliantie dinsdag opnieuw geprobeerd het verzet te breken van een groep opstandige krijgsgevangenen in een fort bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif....

ReutersAP en AFP

'Alle Taliban-strijders zijn gedood', zei Alim Razim, politiek adviseur van Alliantie-generaal Rashid Dostum, die het bevel over het fort voert. 'De situatie is volledig onder controle', zei Razim. Maar die verklaring leek de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, te stellig. 'Er wordt nog gevochten', zei hij.

Op beelden gemaakt door een Turkse televisieploeg waren dinsdag ongeveer zestig lijken te zien. Ze lagen verspreid over een binnenplaats van het fort Qala-i-Janghi (Fort van de Oorlog). In het fort zijn waarschijnlijk honderden buitenlandse strijders gedood die zich in de stad Konduz bij de troepen van de Taliban hadden gevoegd. Amnesty International heeft opgeroepen snel een onderzoek te doen naar het bloedbad.

Patrouilles van Amerikaanse mariniers hebben met terreinwagens de omgeving uitgekamd van de basis die ze op een vliegveld bij Kandahar hebben ingericht. Vliegtuigen voerden bombardementen uit op zuidelijke delen van de stad Kandahar, waar de Taliban nog standhouden. Met helikopters zijn nieuwe commando-eenheden aangevoerd; er zouden zich nu ongeveer duizend Amerikanen op de basis zijn gestationeerd.

De toestand in Spin Boldak, een plaats aan de grens met pakistan, is chaotisch. De Taliban zouden al enkele dagen geleden de benen hebben genomen, maar de Pathaanse stammen die de stad innamen, lijken nog geen rust te hebben gebracht. Opslagplaatsen van hulporganisaties zijn volgens ooggetuigen geplunderd.

In de steden die in handen van de Noordelijke Alliantie zijn, was het gisteren wel rustig. In Kabul schreven de eerste vrouwen zich aan de universiteit weer in als student medicijnen. De markt in Konduz ging open onder het motto 'dit is vrede' (een Alliantie-woordvoerder). En in Jalalabad leek een kortgeleden ingesteld wapenverbod vruchten af te werpen: mannen lieten hun machinegeweren thuis als ze de straat opgingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden