NieuwsAfghanistan

Bloedige aanslagen op begrafenis en Artsen zonder Grenzen-kraamkliniek in Afghanistan

In de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben schutters dinsdag een ziekenhuis aangevallen waarin hulporganisatie Artsen zonder Grenzen een kraamkliniek heeft. Dertien mensen kwamen bij de aanval om het leven, onder wie twee jonge moeders en hun pasgeboren baby’s.

Ben van Raaij
Een Afghaanse militair in Kabul met een baby, vlakbij de getroffen AzG-kliniek op 12 mei.   Beeld EPA
Een Afghaanse militair in Kabul met een baby, vlakbij de getroffen AzG-kliniek op 12 mei.Beeld EPA

De drie aanvallers drongen ’s ochtends vroeg het Dashti Barchi-ziekenhuis binnen en begonnen te schieten en granaten te gooien. In de AzG-kliniek was net een kind met de keizersnede ter wereld gekomen. Onder de doden waren naast kraamvrouwen en kinderen ook verplegers. Vijftien mensen raakten gewond. Veiligheidstroepen wisten tijdens een urenlang vuurgevecht ruim honderd mensen te evacueren. De daders werden uiteindelijk doodgeschoten.

Bij een andere aanval dinsdag in de oostelijke provincie Nangahar blies een zelfmoordterrorist zich op tijdens de door hoge regeringsfunctionarissen en een parlementslid bijgewoonde begrafenis van een politiechef. Daarbij werden 24 mensen gedood en raakten er 68 gewond. In de naburige provincie Khost doodde een bom in een marktkar een kind en verwondde tien mensen.

Geen van de aanslagen is tot nu toe opgeëist. De Taliban, de grootste opstandige islamitische beweging in het al decennia door oorlog verscheurde Afghanistan, ontkennen elke betrokkenheid. Ze zeggen alle aanvallen op steden te hebben opgeschort in afwachting van de invulling van een vredesakkoord en terugtrekking van de Amerikaanse troepen in het land.

Islamitische Staat

Analisten zien ook eerder betrokkenheid van de lokale afdeling van Islamitische Staat. Die terreurbeweging is actief in Nangahar en heeft het speciaal gemunt op de Hazara, een sjiitische minderheid in het overwegend soennitische Afghanistan. Het getroffen ziekenhuis in Kabul ligt in een wijk waar veel Hazara wonen.

Veiligheidsdiensten hadden bovendien maandag juist de IS-leider in Kabul en enkele van zijn naaste vertrouwelingen gearresteerd. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een recente reeks aanslagen in Kabul, onder meer op een herdenkingsbijeenkomst voor een overleden Hazara-leider en op een tempel van de Sikhs, een andere door IS verketterde religieuze minderheid.

Het oplaaiend geweld in Afghanistan kan het wankele vredesproces in het land ondermijnen. Dat moet op basis van een in februari in Doha, Qatar, gesloten akkoord tussen de Taliban en de VS leiden tot een algeheel vredesakkoord tussen de Taliban en de Afghaanse regering. De voortgang werd afgelopen maanden bemoeilijkt door ruzie over een gevangenenruil. Ook de uitdijende corona-uitbraak in het straatarme Afghanistan vertraagt het vredesproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden