Bloedige aanslagen India werk van radicale islamieten

De bloedige aanslagen van zaterdag op twee markten en een autobus in de Indiase hoofdstad New Delhi waardoor ruim zestig mensen omkwamen, zijn hoogstwaarschijnlijk het werk geweest van radicale islamieten uit Kashmir....

Woordvoerder Ahmed Yar Gaznavi van Inquilab Mehez zei tegen lokale Indiase media dat meer aanslagen zullen volgen tot alle Indiase militairen uit de regio Kashmir zijn vertrokken. Volgens de Indiase politie zag de kleine organisatie in 1996 het levenslicht en onderhoudt zij banden met de militante islamitische beweging Lashkar-e-Taiba die op haar beurt in verband wordt gebracht met Al Qa'ida.

De autoriteiten zeggen evenwel ook direct de hand van Lashkar-e-Taiba te zien in de drievoudige aanslag van zaterdag. De terreurgroepering die streeft naar een onafhankelijk Kashmir steekt ook achter de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement van december 2001. Daardoor kwamen veertien mensen om.

In het onderzoek naar de aanslagen boeken de autoriteiten naar eigen zeggen grote vooruitgang. Twintig mensen zouden zijn opgepakt voor verhoor, meldde de Indiase televisiezender NDTV zondag. Van arrestaties zou evenwel nog geen sprake zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil zei dat er ‘veel informatie’ is verzameld die in ‘de goede richting wijst’.

Door de drie ontploffingen, die zich binnen twaalf minuten voordeden, zouden vooral veel vrouwen en kinderen de dood hebben gevonden. Meer dan tweehonderd personen raakten gewond door de aanslagen en de daaropvolgende uitbraak van paniek. Volgens Indiase mediaberichten zouden er ook buitenlanders zijn. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.

Het eerste explosief ging af op de bazaar van Paharganj, in het centrum van de stad. Minstens zestien mensen kwamen om op de markt naast het centraal station. Korte tijd later ontplofte een bom op de markt Sarojini Nagar in het zuiden van de hoofdstad. Meer dan veertig mensen verloren het leven op de volgepakte markt.

Door de explosie brak een felle brand uit. ‘Er waren twee buitenlanders die in brand stonden en mij smeekten om hulp. Maar ik verkeerde in een shock. Ik kon ze niet helpen’, aldus een winkelier. ‘Mensen renden in paniek rond. Ik gooide sjaals op mensen omdat ze in brand stonden’, verklaarde een andere uitbater op dezelfde markt.

De derde ontploffing had plaats vlakbij een bus. Oplettend personeel van de busmaatschappij ontdekte de tijdbom net op tijd en kon het explosief uit het voertuig gooien waardoor een ramp werd voorkomen. Vier mensen zouden volgens Indiase mediaberichten gewond zijn geraakt toen het explosief afging.

In de drukke straten van New Delhi ontstond paniek door de klappen. Er waren veel mensen op de been om inkopen te doen voor het populaire hindoestaanse Divalifeest (lichtjesfeest), dat dinsdag begint. Op last van de autoriteiten werden alle markten en bazaars in de hoofdstad onmiddellijk gesloten. De bevolking kreeg zaterdagavond het advies binnen te blijven. Er zijn trenge veiligheidsmaatregelen getroffen op vliegvelden, treinstations en vitale installaties.

De Indiase premier Singh noemde de aanslagen ‘een criminele daad’ die zeker niet onbestraft zal blijven. ‘Geen enkele terrorist kan het winnen van het volk van India’, verzekerde de geschokte regeringsleider. Buurland Pakistan was er snel bij om de aanslagen scherp in dezelfde bewoordingen te veroordelen. Ook in de rest van de wereld is met afgrijzen gereageerd op de aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden