Bloeddrukdrink

Becel pakt de bloeddruk aan met een nieuw fruitdrankje. Pro-Activ Bloeddruk is het eerste bloeddruk verlagende voedingsmiddel in Nederland. ‘Verrijkt met kalium, voor een gezonde bloeddruk’, aldus producent Unilever....

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse samenleving. Dat komt doordat er te veel wordt gerookt en te weinig bewogen, en te veel en vooral verkeerd gegeten: te veel fout vet en te weinig fruit en groenten. Aderen slibben dicht door een te hoog cholesterolgehalte, de bloeddruk stijgt.

Becel verkoopt sinds begin 1999 Pro-Activ-(yoghurt)drinks en margarines met plantensterolen die de concentratie fout cholesterol in het bloed verlagen. Met 10 tot 15 procent, als er elke dag wordt gedronken en/of boterhammen worden besmeerd – blijkt uit tientallen onderzoeken.

Met de nieuwe Pro-Activ-producten – sinds enkele maanden in de VS en nu ook in Griekenland te koop – pakt Becel een tweede risicofactor voor hart- en vaatziekten aan: een hoge bloeddruk. Bij eenderde van de Nederlanders is die te hoog. Vanwege stress, maar vooral omdat er te veel keukenzout wordt gegeten: natriumchloride. Op theoretische gronden is 2 gram per dag voldoende; alle fysiologische processen zijn daarmee draaiende te houden.

De realiteit is dat er dagelijks 9 tot 12 gram keukenzout naar binnen wordt gewerkt, vooral via soepen en kant- en-klaarproducten. De Gezondheidsraad vindt 6 gram per dag al mooi. Te bereiken door met minder keukenzout te strooien, minder zoute producten als soepen te eten en zout te gebruiken met veel kaliumchloride, zoals Jozo Bewust en LoSalt.

Kalium kan in veel fysiologische processen natrium vervangen, vanwege de grote chemische gelijkenis. Kaliumzout drukt zo (te veel) natriumzout via de urine het lichaam uit. Er zijn tientallen studies waaruit blijkt dat vervanging van natriumzout door dagelijks enkele grammen kaliumzout leidt tot een bescheiden bloeddrukverlaging van gemiddeld 2,4 millimeter kwik – dat wijst een literatuuranalyse van de Universiteit Wageningen van vijf jaar geleden uit.

Toch worden er maar weinig potjes met kaliumzouten verkocht, omdat die een bittere smaak hebben. In de nieuwe fruitdrinks maskeert Becel die penetrante smaak met veel vruchtensap: frambozen of perzik. Met succes: de fruitdrinks smaken prima.

Maar aan te bevelen? Becel mag het logo van de Hartstichting niet gebruiken zoals bij alle cholesterol verlagende Pro-Activ-producten. ‘Omdat het bloeddrukverlagende effect van kalium zeer individueel is en niet goed kwantificeerbaar’, aldus de Hartstichting.

Bovendien, is de kritiek van de Wageningse zoutonderzoeker Marianne Geleijnse, baseert Becel zich op supplementenstudies.

Geleijnse: ‘Drankjes met kalium opgesloten in een fruitomgeving, zijn niet getest. Ze hebben bovendien pas zin als er meer wordt gedaan: bewegen, groente en fruit eten. In twee banaantjes zit net zoveel kalium.’

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden