'Bloeddiamant' heeft nog steeds vrij baan

De aanpak van 'bloeddiamanten' blijft beperkt tot veel retoriek en weinig actie. Zelfregulering in de diamanthandel heeft vooralsnog niet gewerkt....

Bloedddiamanten worden door rebellenbewegingen en terroristische organisaties gebruikt om wapens te financieren. Tijdens burgeroorlogen als die in Sierra Leone of Liberia vormden deze diamanten een belangrijke inkomstenbron voor strijdende partijen. Ze nemen naar schatting 3 procent van de totale diamanthandel voor hun rekening.

Global Witness publiceerde dinsdag op de jaarlijkse bijeenkomst van de World Diamond Council in Dubai het rapport Broken Vows. Daarin stelt de mensenrechtenorganisatie dat bloeddiamanten nog steeds ruim baan hebben in de diamanthandel. Zelfregulering komt in de praktijk neer op een 'weinig geloofwaardige pr-manoeuvre'.

Gering of niet, de handel in bloeddiamanten legde in de laatste jaren een smet op de handel. Daarom besloten diamantairs vorig jaar de verkoop ervan door middel van zelfregulering aan te pakken. Zij zouden onder meer hun personeel informeren over internationale regulering op dit gebied; ook zouden handelaren schriftelijk aan hun klanten garanderen dat de te koop aangeboden diamanten daadwerkelijk 'conflictvrij' zijn.

De zelfregulering vormt onderdeel van het zogeheten Kimberley Process, een internationaal initiatief van overheden, maatschappelijke organisaties, en de diamantindustrie om de handel in bloeddiamanten te stoppen.

Een rondgang van Global Witness wijst echter uit dat slechts enkele diamantairs de code werkelijk implementeren. Daartoe stuurde de organisatie diamantkopers incognito op de handelaren af. Het meeste personeel bleek niet van de code op de hoogte te zijn. Het Amerikaanse sieradenimperium Tiffany vormt een van de weinige uitzonderingen.

Of de handel in bloeddiamanten daadwerkelijk is toegenomen door de nalatigheid van de diamantairs, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden