Bloedbad tegen minderheid in Irak

BAGDAD (ANP) - Twee zware bomaanslagen gericht tegen een kleine geloofsgemeenschap hebben maandag in het Iraakse dorp Khazneh, in de streek ten oosten van de stad Mosul, aan zeker 23 mensen het leven gekost.

In het dorp van circa drieduizend inwoners die tot de Shabak-gemeenschap behoren, vielen volgens meldingen van de politie bijna 140 gewonden. Er werden 35 huizen volledig verwoest door de twee enorme ontploffingen van vrachtauto's beladen met explosieven.

De van origine Koerdische gemeenschap van de Shabak bestaat uit naar schatting 30.000 mensen die in dorpen bij Mosul leven. Ze belijden een godsdienst die zijn wortels onder meer in de islam heeft, maar zich duidelijk onderscheidt van de geloofsopvattingen van islamieten in de regio. De gemeenschap is onder Saddam Hussein wreed vervolgd en is later herhaaldelijk het doelwit geweest van extremistische, soennitische terroristen. De dorpen van de gemeenschap liggen tot overmaat van ramp in een gebied waarop zowel de Arabisch-Iraakse provincie Nineve en de Koerdische autonome regio aanspraak maken.

Minderheden

Na de Amerikaanse aanval op Irak in 2003 en de val van het regime van Saddam Hussein zijn tal van kleine minderheden in het land buitenproportioneel het slachtoffer geworden van de ontbrande machtsstrijd tussen de soennieten, sjiieten en Koerden. Onder de kleine minderheden in Irak zijn ook verscheidene christelijke gemeenschappen, de Turkmeense bevolkingsgroep en Palestijnen.

In Bagdad en omgeving werden maandag drie bomaanslagen gepleegd. Daarbij vielen negentien doden en bijna honderd gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden