Bloedbad op Palmpasen: 43 doden bij dubbele aanslag op kerken Egypte

Op Palmzondag heeft de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een bloedbad aangericht in twee kerken in Egypte. Er vielen 45 doden en 100 gewonden. De dubbele aanslag komt kort voordat paus Franciscus een beladen bezoek zal brengen aan het Arabische land, waar de christelijke minderheid onder druk staat. President Al-Sisi heeft voor drie maanden de noodtoestand afgekondigd.

Verwoesting na de aanslag op de kerk in Tanta.Beeld afp

Het is de derde keer in nog geen half jaar tijd dat IS in Egypte nadrukkelijk christenen uitkiest als doelwit. In december 2016 werd de hoofdstad Caïro opgeschrikt door een zelfmoordaanslag tijdens een zondagsmis: 29 doden. Nadat IS in februari zeven christenen had vermoord in een stad in de Sinaïwoestijn, vluchtten circa 150 geloofsgenoten halsoverkop naar andere delen van Egypte.

In Egypte wonen ongeveer 8 miljoen christenen op een bevolking van 80 miljoen die verder voornamelijk bestaat uit moslims. Waar de Egyptische tak van IS zich eerder vooral bezighield met het plegen van aanslagen in de Sinaïwoestijn, probeert de organisatie nu de moslimbevolking uit te spelen tegen de invloedrijke christelijke minderheid. In nieuwe propagandafilms noemt IS christenen een 'favoriete prooi'.

Symbolisch moment

De jongste terreurdaad van IS komt op een symbolisch moment. Eind april wil paus Franciscus afreizen naar Egypte om aandacht te vragen voor wat hij ziet als de 'genocide' van christenen in het Midden-Oosten. Het Vaticaan heeft onlangs bekendgemaakt dat het bezoek zal plaatsvinden onder de slogan: 'Paus van de vrede in het Egypte van de vrede'. Het samengaan van het christendom en de islam zal worden benadrukt.

Of het bezoek na zondag nog doorgaat, is niet bekend. Terwijl paus Franciscus de slachtoffers van de aanslag in Stockholm van vrijdagavond herdacht, kreeg hij het bericht aangereikt van de aanslagen in Egypte. De paus roept op 'de harten te bekeren van hen die terreur, geweld en de dood verspreiden'.

Een familielid van een slachtoffer voor de kerk in Tanta.Beeld reuters

Christenen in verdomhoekje

Egyptische christenen zitten al jaren in het verdomhoekje: zij staan onder druk sinds de val van president Mubarak in 2011. Zijn opvolger Morsi - lid van de fundamentalistische Moslim Broederschap - stond toe dat kerken werden beschadigd en christenen werden lastiggevallen en zelfs ontvoerd.

De huidige Egyptische president, generaal Al-Sisi, probeert de positie van christenen meer gelijk te trekken met die van moslims: 'Wij zijn één.' Sinds zijn aantreden bezoekt Al Sisi trouw kerstvieringen van de koptische kerk. Ook heeft hij gezworen de grootste kerk van Egypte te zullen bouwen en wil hij alle geloofshuizen herbouwen die de afgelopen jaren zijn beschadigd.

Maar ondertussen krijgt Al-Sisi het verwijt dat hij behalve mooie woorden weinig doet om de christelijke bevolking in zijn land daadwerkelijk in leven te houden. Op beveiligingsbeelden is te zien dat een van de aanslagplegers aanvankelijk ongehinderd naar binnen kon lopen. In de kerk in Tanta, het eerste doelwit van zondag, werd eind maart al eens een bom aangetroffen. De president heeft nu voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen. In het hele land zullen openbare gebouwen en infrastructuur door militairen worden beschermd.

Wanneer is iets eigenlijk een IS-aanslag? Bekijk hier onze video hierover.

Palmzondag?

Op de laatste zondag voor Pasen wordt het begin van de Goede Week ingeluid. Het leven en sterven van Jezus Christus wordt hierin uitgebreid herdacht.

Er worden in Egypte geregeld aanslagen gepleegd op kerken van koptische christenen, die een minderheid vormen.

Hulpdiensten en omstanders vlak bij een kerk in Alexandrië, vlak nadat daar zondag een aanslag plaatsvond.Beeld afp

De eerste aanslag vond plaats in Tanta, 80 kilometer ten noorden van Caïro, waar twee zelfmoordterroristen zich opbliezen in een kerk. De tweede aanslag was in Alexandrië, 90 kilometer verderop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden