Bloedbad in 'Boko Haram-stijl' aan toeristische kust van Kenia

De islamitische terreurbeweging Al Shabaab, afkomstig uit Somalië, heeft opnieuw ongehinderd een bloedige aanslag kunnen plegen in Kenia.

NAIROBI - Bij een aanval op een Keniaanse kustplaats zijn zeker 48 doden gevallen. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Al Shabaab, de van oorsprong Somalische, islamitische terreurbeweging, die al langer ook in Kenia actief is. Het is de grootste aanslag sinds september 2013, toen een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd aangevallen.


Tientallen gewapende mannen trokken zondagavond na acht uur op kleine vrachtwagens Mpeketoni binnen. De stad ligt niet ver van Lamu, een bekende toeristenbestemming in Kenia. Volgens de Nederlandse ontwikkelingswerker Wim van den Burg, die aan de rand van Mpeketoni woont, is de plaats 'op zeker acht plekken' aangevallen.


De aanslag, die ruim vier uur duurde, doet denken aan de manier waarop Boko Haram, de islamistische beweging in het noordoosten van Nigeria, in dorpen te werk gaat. Zo trokken de aanvallers in Mpeketoni naar het politiebureau, waar zij wapens stalen alvorens het pand in brand te steken. Ook is geprobeerd geld buit te maken bij een bank in de kustplaats.


Een woordvoerder van Al Shabaab liet maandag weten dat zijn beweging de aanslag had gericht tegen 'ongelovigen' in de kustplaats. Het gebied eromheen kent in meerderheid een moslimbevolking, maar in Mpeketoni zelf wonen relatief veel christenen. Veel slachtoffers vielen in kleine hotels, waar mannen naar tv-beelden van de voetbalwedstrijd Zwitserland-Ecuador zaten te kijken.


Joseph Ole Lenku, de Keniaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, probeerde maandag indirect de schuld voor de aanslag te leggen bij de binnenlandse politieke oppositie in Kenia. Hij verwees naar het recente optreden van Raila Odinga, de voorzitter van oppositiepartij Cord. Odinga heeft over heel het land demonstraties aangekondigd, tenzij de regering van president Uhuru Kenyatta met Cord een 'dialoog' aangaat.


Het is echter uiterst onwaarschijnlijk dat Odinga en de zijnen het brein achter de aanslag zijn. Een andere groepering, die mogelijk wel betrokken kan zijn, is de zogeheten Mombasa Republican Council (MRC), een groep islamitische burgeractivisten aan de kust, van wie sommigen met wapens strijden voor de afscheiding van Kenia.


Feit is dat de Keniaanse autoriteiten en veiligheidsdiensten er opnieuw niet in zijn geslaagd een grote aanval op burgers te stoppen, laat staan die te voorkomen. Vorige week maakte de regering-Kenyatta de nieuwe begroting bekend. Daarin is juist veel extra geld uitgetrokken voor de strijd tegen terreur, die de afgelopen jaren op diverse plaatsen in het land al honderden doden heeft geëist.


De aanslag op Mpeketoni brengt ook de economisch zeer belangrijke toerisme-industrie verder in de problemen. De kustplaats zelf is geen bekende bestemming voor buitenlandse bezoekers, maar het nabijgelegen Lamu wel. Vooral door aanslagen aan de Keniaanse kust is het aantal toeristen uit het buitenland de afgelopen tijd flink gedaald. Landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaan het verst in hun waarschuwingen aan landgenoten die Kenia bezoeken. De Nederlandse regering kent een uitgebreid reisadvies voor het Oost-Afrikaanse land, maar raadt bezoeken aan Kenia niet expliciet af. De Nederlandse ambassade in Nairobi riep maandag Nederlanders in Kenia op om goed op hun hoede te zijn.


Veel mensen in Kenia, zowel Kenianen als buitenlanders, houden er rekening mee dat in grote steden als Nairobi, Mombasa of Kisumu op korte termijn opnieuw een grote aanslag zal plaatsvinden. Dat heeft te maken met het WK voetbal, dat in cafés met tv-schermen vaak grote groepen kijkers trekt.


Veel mensen hebben hierbij in het achterhoofd de aanslag, vier jaar geleden, in Kampala, de hoofdstad van Kenia's buurland Oeganda, tijdens de finale van het WK in Zuid-Afrika. Bij deze aanslag, op tv-kijkers in een restaurant, kwamen meer dan zeventig mensen om. De terreurdaad werd ook toen opgeëist door Al Shabaab en gold als vergelding voor de militaire aanwezigheid van Oeganda in Somalië. In dat land zijn ook Keniaanse militairen actief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden