Bloed verraadt ook tijdstip van misdrijf

AMSTERDAM Onderzoekers van het Eramus MC in Rotterdam hebben een manier ontwikkeld om na te gaan op welk tijdstip biologisch materiaal, zoals bloed of speeksel, is achtergelaten op de plaats van een misdrijf....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit een online-publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Legal Medicine. Volgens hoogleraar Manfred Kayser, hoofd van de afdeling forensische moleculaire biologie van het Erasmus, is de methode een eerste resultaat in een zoektocht naar zogeheten biologische markers in bewijsmateriaal. Zijn team probeert vast te stellen wanneer een spoor is ontstaan.

De meetmethode is gebaseerd op de aanwezigheid van de hormonen melatonine en cortisol. De concentratie melatonine is ’s nachts het hoogst en neemt gedurende de dag gestaag af. Cortisol bereikt ’s ochtends na het ontwaken een piekconcentratie die langzaam afneemt.

Als de concentratie van beide hormonen bijvoorbeeld laag is, kan een forensisch expert concluderen dat het spoor niet ’s nachts of ’s ochtends is achtergelaten. Dat kan helpen als een verdachte ontkent op het tijdstip van het misdrijf op die plek aanwezig te zijn geweest. De metingen zijn volgens Kayser betrouwbaar genoeg om een tijdstip vast te stellen. Ook in kleine hoeveelheden bloed of speeksel zijn de hormonen meetbaar.

Het Nederlands Forensisch Instituut verwacht veel van de nieuwe methode. Volgens Ate Kloosterman, hoofd afdeling Humane Biologische Sporen, bestaat vaak geen twijfel over de vraag van wie een spoor is, maar wel over de vraag wanneer de verdachte op de plaats van het misdrijf was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden