Blix: Irak werkt nog niet voldoende mee

Irak verleent de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties wel toegang tot locaties, maar werkt inhoudelijk nog niet voldoende mee. Dat heeft Hans Blix, de leider van het inspectieteam, maandag verklaard tegenover de Veiligheidsraad...

Irak kan niet aantonen wat er is gebeurd met 6500 raketten met een chemische lading. Bovendien kan het land niet aantonen dat het de voorraad antrax volledig heeft vernietigd. Antrax kan miltvuur veroorzaken.

Het lijkt erop dat het Iraakse regime tot op de dag van vandaag de eis in VN-resolutie 1441 dat het zich ontwapent nog niet volledig heeft geaccepteerd, zei Blix maandag in zijn tussentijdse rapportage aan de Veiligheidsraad.

Blix meldde dat Irak weliswaar de locaties goed toegankelijk heeft gemaakt, maar dat de medewerking inhoudelijk te wensen overliet. Volgens Blix is Irak niet erg behulpzaam geweest bij het verstrekken van informatie over zijn wapenvoorraad. ‘Het is niet voldoende om deuren te openen. Inspecties zijn geen worstelpartijtje. Ze zijn niet gebaseerd op vertrouwen, maar ze moeten tot vertrouwen leiden.’

Mohammed ElBaradei, hoofd van de IAEA (International Atomic Energy Agency), zei in zijn tussentijdse rapportage aan de Veiligheidsraad dat er na twee maanden inspecties geen bewijs is dat Irak heeft geprobeerd kernwapens te ontwikkelen.

’Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat Irak het nucleaire programma dat in de jaren negentig is stopgezet, nieuw leven heeft ingeblazen’, zei ElBaradei.

Wel moet Irak meer informatie verstrekken over onder meer zijn nucleaire programma van voor 1991 en pogingen om uranium aan te schaffen.

ElBaradei zei dat binnen een paar maanden definitief duidelijk kan worden dat Irak geen kernwapenprogramma heeft, mits het Iraakse regime blijft meewerken.

In een reactie op de rapportages van Blix en ElBaradei zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Negroponte, dat Irak zich heeft schuldig gemaakt aan een ‘duidelijke schending’ van de VN-resoluties.

Volgens Negroponte is duidelijk dat Bagdad onvoldoende met de inspecteurs heeft meegewerkt en dat het wapens die het verborgen houdt, niet bij hen heeft gemeld. De Verenigde Staten zullen met de andere veertien leden van de raad over het verslag van Blix en El-Baradei spreken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie gunnen de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties nog enkele weken om hun werk af te ronden. Dat maakten zij maandag bekend na overleg in Brussel, voorafgaand aan de verklaring van Blix. De ministers stelden wel als voorwaarde dat de inspecteurs ‘serieus hun werk kunnen doen’.

Ook secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties riep de Veiligheidsraad op de wapeninspecteurs in Irak meer tijd te geven. De wapeninspecteurs moeten ‘een redelijke hoeveelheid tijd krijgen, maar ik zeg niet voor eeuwig’, zei Annan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden