Blix: 'Irak betrapt op militaire smokkel'

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben tastbaar bewijs gevonden voor 'smokkel die met wapens te maken heeft' door Irak....

'We hebben verscheidene zaken aangetroffen die duidelijk maken dat Irak aan bewapening gerelateerd materiaal heeft geïmporteerd in strijd met het verbod van de Veiligheidsraad', aldus Blix. 'Of deze vondsten verband houden met massavernietigingswapens is iets dat we nog moeten vaststellen. Maar we hebben grote hoeveelheden gevonden.'

Blix had vorige week al aan de Veiligheidsraad gemeld dat Irak illegaal 'een betrekkelijk groot aantal raketmotoren' had geïmporteerd en grondstoffen voor de productie van vaste raketbrandstof.

Blix bleek het eens met zijn collega El Baradei, die heeft gezegd dat de datum van 27 januari, waarop de Veiligheidsraad een rapport over de inspecties verwacht, niet het einde is van de exercitie. Tegen de Washington Post zei Blix dat de inspecties nog maanden moeten doorgaan eer er conclusies kunnen worden getrokken. Wel zal hij in de loop van maart een uitvoerig rapport indienen. Dat zal vergezeld gaan van een lijst met de locaties die nog moeten worden bezocht, en een werkprogramma voor de inspecteurs.

Volgens hem is Irak doordrongen van de ernst van de situatie. 'Ze hoeven maar over de grens te kijken', zei hij, doelend op de tienduizenden Amerikaanse en Britse militairen in het Golfgebied.

Overigens verwacht Blix niet dat de inspecteurs ooit met honderd procent zekerheid zullen kunnen vaststellen dat Irak niets meer heeft op het gebied van verboden wapens of de mogelijkheid die te maken. 'Je zult niet het alleronderste uit de kan kunnen halen, zogezegd, er zal altijd een restje onzekerheid achterblijven', zei hij tegen de BBC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden