Blitz maakt meer los dan herdenkingscircus

Hela gij bloempje van Albert Blitz. Regie: Matthias de Koning. Een produktie van Mij. Discordia i.s.m. het Grand Theatre Groningen....

RONALD OCKHUYSEN

Vanessa, een beeldend kunstenares, kan geen vat op haar leven krijgen. Fred, haar vader, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in een achterhuis, een periode waaraan hij liever niet wordt herinnerd. 'Geen dagboek niks. Geen regel op papier. Dat is zijn manco. Kan ook niemand schelen. En ik ben van alles de erfgename.'

Hela gij bloempje luidt de proza

ische naam van het nieuwste stuk van Albert Blitz, die eerder stukken schreef met titels als Het meisje dat en De lucht van 1917.

Hela gij bloempje is alles behalve een vrolijk stuk. Voor Fred is de wereld nog altijd vol bommen, voor hem is elk voorbijrazend vliegtuig een V 1. En de Davidster die de vriend van zijn dochter tekent, als bewijs van liefde voor de godenzonen van Ajax, kan hij evenmin waarderen.

'Krokodil' noemt Vanessa haar vader, waarschijnlijk omdat het sperren van zijn muil net zo dreigend is als bij een roofdier. Vol angst zitten zijn woorden, vol cynisme, in die mate dat ook Vanessa's karakter ermee geïnfecteerd raakt. Terwijl zij toch van ver na de oorlog is.

Blitz schreef een van pijn verwrongen tekst, een dialoog die onder druk staat. En de enscenering voert de spanning op, maakt de atmosfeer beklemmender. Als een terloops gesprek, op een bovenkamer ergens in de stad, ontrolt zich de moeizame relatie tussen vader en dochter. Blitz, die zelf Fred speelt, mompelt wat voor zich uit, alsof zijn woorden er niet meer toe doen, terwijl Pauline Kalker als Vanessa tiert.

Die aanpak irriteert zoals een stuk over trauma's hoort te doen. Zo zijn er momenten waarop je die prevelende man door elkaar wilt schudden, dan weer stuit de kretologie van Vanessa tegen de borst. Maar aan het slot wint een ontregelende ontroering het van de andere emoties. Dan blijkt een klein uur toneel meer los te maken dan het herdenkingscarnaval buiten de deuren van het theater.

Ronald Ockhuysen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden