Bling-bling-entree en armendeurtje

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Het is een eeuwenoud probleem binnen adellijke kringen: hoe krijg je bedienden ongezien het landhuis in? De eigenaren van Castle Coole Noord-Ierland lieten zelfs een tunnel graven die tientallen meters verder uitkwam in een speciaal aangelegde heuvel. In Londense appartementencomplexen is nu een nieuwe versie van de bediendeningang opgedoken: de Poor Door, een speciale buitendeur voor sociale huurders.

Neem One Commercial Road, een complex van 21 verdiepingen in Whitechapel, een buurt ten oosten van de City die langzaam wordt gekoloniseerd door bankiers, aandelenanalisten en valutahandelaren. De 'masters of the universe' kunnen natuurlijk niet door dezelfde voordeur naar binnen als de minder bedeelden die een derde van de appartementen bevolken, vond projectontwikkelaar Redrow. Daarom is er aan de zijkant, in een steegje, een ingang gekomen zonder sofa's, bos bloemen en beleefd lachende receptionist.

Deze Poor Door is het onbedoelde gevolg van een sociaal beleid. Om een bouwvergunning te verwerven moeten projectontwikkelaars, tegen hun zin, een deel van de appartementen toewijzen aan mensen met lagere inkomens. Uit een onderzoek van dagblad The Guardian is nu gebleken dat er steeds meer nieuwbouw- of renovatieprojecten zijn met aparte, bij voorkeur plastic deuren voor de bewoners van gesubsidieerde etages, meestal aan de zij- of achterkant. Gebruikers van de blingbling-entree zijn bereid om honderden ponden te betalen aan maandelijkse servicekosten.

De nieuwe apartheid blijft niet beperkt tot de ingang. In een appartementencomplex in Noordwest-Londen, kunnen de minder bedeelde bewoners geen gebruik maken van de binnentuinen, de fietsenstalling en de garage. Er zijn ook verschillen waar het gaat om de vuilophaal en de postbezorging. De 'armen' zijn niet alleen sociale huurders maar ook mensen die gebruik maken van shared-ownership, waarbij bewoners en de gemeente samen eigenaar zijn.

De morele verontwaardiging over de Poor Door is komen overwaaien uit New York waar het gemeentebestuur er eentje heeft goedgekeurd voor een nieuwbouwcomplex , waar 55 van de 219 appartementen bedoeld zijn voor de lagere inkomens. Burgemeester Bill de Blasio heeft aangekondigd actie te ondernemen om te voorkomen dat andere projectontwikkelaars dit voorbeeld volgen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden