Blindenroute op boerderij

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem werkt aan een permanente 'blindenroute'. Dat vloeit voort uit een experiment, ruim vijf jaar geleden, met een speciaal weekeinde voor blinden en slechtzienden....

Die speciale weekeinden hadden succes en worden elk jaar herhaald, dit jaar op zaterdag 4 en zondag 5 oktober. Allerlei onderdelen van de collectie kunnen betast worden en zelfs worden 'belegen'. We hebben het dan over de bedstee van een replica van een boerderij uit Kadoelen.

Die boerderij is niet alleen in volgend weekend te 'bezichtigen' door blinden. Er is tienduizend gulden geïnvesteerd in de boerderij. Visueel gehandicapten kunnen de boerderij leren kennen aan de hand van een plattegrond met reliëf. Zuilen zijn voorzien van brailleteksten en grootletterschrift. De collectie in de boerderij mag worden betast.

De aanpassingen zijn gefinancierd door de Vereniging Vrienden van het Openluchtmuseum. Het is een aanzet om tot een permanente route te komen voor blinden en slechtzienden. Voor het komende blindenweekeinde beginnen om 10.00 uur rondleidingen vanaf het ingangsplein. Het is ook mogelijk de route af te leggen met een eigen begeleider. Die heeft gratis toegang. De infolijn van het museum (026-3576100) geeft nadere informatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden