Blinden testen voor NS route-systemen uit

Voor visueel gehandicapten vormen spoorwegstations nog vaak een doolhof, waarin de weg nauwelijks is te vinden. Daarom beproeven vijftig blinden en slechtzienden 19 mei op NS-station Duivendrecht twee nieuwe geleidesystemen voor visueel gehandicapten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Route Informatie Systeem (RIS) zou hiervoor een oplossing kunnen bieden. Het bestaat uit een dunne belijning, die op de perronvloer is gelijmd en een speciaal signaal uitzendt. Met een op de geleidestok gemonteerde ontvanger kan een blinde dit signaal horen.

Een ander probleem waarmee blinden op stations te maken hebben, is het gebrek aan informatie en routebeschrijvingen. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor zou een voelbare plattegrond zijn, die in de stationshal hangt of individueel verspreid wordt. Nadeel hiervan is echter dat deze plattegronden voor blinden moeilijk 'leesbaar' blijven.

Een goed alternatief is volgens de NS het Blind Oriëntation System (BOS), dat bestaat uit 'pratende' wegwijzers. Deze zenden door infrarood licht informatie uit, die met een andere ontvanger door de blinde kan worden gebruikt. Als de proef met de twee geleidesystemen slaagt, wordt het experiment door de Spoorwegen voortgezet op een groter station, mogelijk Utrecht CS.

Volgens J. van Soeren, objectdeskundige bij Railinfrabeheer, zit er maar één nadeel aan de nieuwe systemen. 'De blinde zal minimaal een ontvanger moeten aanschaffen. Wat de ontvangers moeten kosten, weten we nog niet.'

De Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden wil eerst de resultaten van de proef afwachten, alvorens commentaar te leveren. Er zou volgens de vereniging nog een aantal alternatieve geleidesystemen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden