Blinden klagen steen en been over Stadsmobiel

Marijke Kemper kan het woord 'Stadsmobiel' niet meer horen. 'Het is één grote chaos.' Als haar dochter nu ziek wordt en vraagt of moeder op haar kleindochter wil passen, kan ze daar dus niet heen....

Marijke Kemper, Amsterdamse, is blind. Natuurlijk kan ze een gewone taxi nemen als ze met kiespijn naar de tandarts moet. Al betekent dat dan wel dat ze haar eigen portemonnee moet trekken. En daar is de Wet Voorzieningen Gehandicapten per 1 april 1994 niet voor ingesteld. Met die wet werd vorig jaar de taxivergoeding voor gehandicapten afgeschaft, en kregen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor vervangend vervoer.

In Amsterdam werd het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) met deze taak belast. De hoofdstad zette het Stadsmobiel in, voor gemiddeld vijf gulden per rit, binnen de stadsgrenzen. Een redelijk alternatief. Ten minste, als het zou werken. Marijke Kemper is als secretaris van de Vereniging van Blinden en Slechtzienden echter van begin af aan door haar achterban overspoeld met klachten.

Ook Marianne Dolman van de Stichting Gehandicapten Organisatie is niet tevreden over de Amsterdamse regeling. Het rapport dat het GVB onlangs over de Stadsmobiel uitbracht en waarin tweehonderd mensen stellen dat ze erg tevreden zijn, vindt ze 'totaal ongeloofwaardig'. Samen met de ouderenbond roept Dolman Stadsmobiel-gebruikers op hun eigen ervaringen aan het GVB kenbaar te maken.

De verantwoordelijk wethouder in Amsterdam, mevrouw J. Giessen, heeft evenals het GVB in november al beterschap beloofd. Hoewel de beloofde vijf extra mobielen nog niet rijden, is een kleine verbetering doorgevoerd. Voor gehandicapten die, conform de regels, voorheen op de Amsterdamse stadsgrens uit de Mobiel werden gezet maar naar het speciaal voor hen bestemde verwarmde zwembad in Diemen of naar het GAK-kantoor in Amstelveen moeten, wordt inmiddels een uitzondering gemaakt. Zolang ze maar niet in die plaatsen hoeven zijn om op een kleinkind te passen.

Astrid Theunissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.