Blinde dissident Chen wil China samen met Clinton ontvluchten

Dissident Chen Guangcheng wil China alsnog verlaten. Hij zou aanvankelijk in het land blijven, maar is van gedachten veranderd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bevestigd. Volgens nieuwszender CNN gaf Chen vandaag te kennen samen met Hillary Clinton het land te willen verlaten.

Chen wordt onder begeleiding naar een ziekenhuis overgebracht. Beeld REUTERS
Chen wordt onder begeleiding naar een ziekenhuis overgebracht.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten overleggen met Chen en zijn echtgenote om te kijken wat hun mogelijkheden zijn.

De blinde Chen hield zich de afgelopen dagen schuil in de Amerikaanse ambassade. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij uit zijn huisarrest was ontsnapt. Na een akkoord met de Chinese autoriteiten kwam hij naar buiten. Hij zou worden overgebracht naar een veilige plek.

Chen heeft gisteren in interviews met diverse media echter meermaals aangegeven dat hij wel degelijk uit China weg wilde. Hij zei te vrezen voor de veiligheid van zijn familie. Volgens de BBC was zijn vrouw bang dat ze bij terugkeer in hun woonplaats zouden opgesloten worden 'in een ijzeren kooi'.

Eerder had de Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke, de pers verteld dat Chen op eigen initiatief de ambassade had verlaten en dat er geen sprake van dwang was geweest. 'We waren bereid hem voor jaren te steunen, maar hij wilde zelf graag vertrekken', aldus Locke. 'Chen wilde heel graag weer herenigd worden met zijn vrouw'.

De chaotische situatie rondom Chen komt voor de VS op een zeer slecht moment. Momenteel is minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, samen met Timothy Geithner, de minister van Financiën, op tweedaags bezoek in China. Aanvankelijk was het plan om er te overleggen over de situatie in Syrië en Noord-Korea.

In een telefonisch interview met CNN vertelde Chen dat hij aanvankelijk akkoord ging om in China naar een 'veilige plek' te worden gebracht. Maar na aankomst in een ziekenhuis in Peking, waar hij onder begeleiding van verschillende Amerikaanse diplomaten opgenomen werd om zijn wonden die hij opliep tijdens zijn vlucht te laten verzorgen, werd hij achterdochtig. Bij terugkomst op de zaal bleken zijn begeleiders spoorloos te zijn verdwenen.

Hillary
'Ook kwam ik er in het ziekenhuis achter dat politie-agenten mijn vrouw na mijn vlucht twee dagen aan een stoel vastbonden. Ze dreigden haar dood te knuppelen. We zijn in gevaar', aldus Chen tegen CNN. 'Als jullie met Hillary (Clinton) kunnen praten, dan kan ze mij en mijn familie misschien helpen China te ontvluchten', aldus Chen.

Chen ontsnapte op 22 april uit zijn woning die 24 uur per dag bewaakt werd en vluchtte naar de Amerikaanse ambassade in Peking. Chen wordt in China gezien als een 'staatsgevaarlijke' dissident.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden