Bliksemaanval lijkt vlekkeloos verlopen

Het Uur U van de terreuraanval op de VS moet dinsdag rond half acht 's ochtends, Oostkust-tijd, zijn geweest - halftwee 's middags Nederlandse tijd....

Van onze buitenlandredactie

Hoe de kapers de piloten hebben overmeesterd en de vliegtuigen van koers hebben veranderd maakt een oogetuigeverslag van een CNN-reporter die zich aan boord van een van de vliegtuigen bevond inzichtelijk. Ze belde twee keer naar haar echtgenoot. De kapers waren volgens haar uitgerust met gewone messen en stanleymessen. De passagiers, de piloot en het cockpitpersoneel werden teruggedrongen in het vliegtuig. Dat zou impliceren dat een van de kapers het vliegtuig tijdens de aanslag bestuurde.

Duidelijk is dat ze snel hebben gehandeld: ongeveer een uur na vertrek boorden de toestellen zich al in het World Trade Center en het Pentagon.

In de voorbereiding hebben de terroristen de vluchtschema's nauwkeurig bestudeerd, om van de serie aanslagen een bliksem aanval te kunnen maken. De luchthavens van waar de toestellen opstegen lagen weinig vliegminuten verwijderd van de doelwitten van de actie, zodat autoriteiten nauwelijks tijd zouden hebben om verontrust te raken of zelfs in te grijpen.

De terroristen kozen voor binnenlandse vluchten. Niet toevallig, want 'het is algemeen bekend dat de veiligheidsmaatregelen voor binnenlandse vluchten in de VS ontoereikend zijn', aldus Paul Wilkinson van het Amerikaanse Centrum voor Terrorismestudies.

Bovendien betrof het vluchten van de Oostkust naar de Westkust die ongeveer zes uur te gaan hadden en dus over brandstoftanks vol kerosine beschikten. De honderden liters brandstof zouden de kracht van de kamikaze-aanslagen zo groot mogelijk maken.

Om 7.45 uur vertrekt American Airlines vlucht 11 uit Boston, om zich 65 minuten later in de noordtoren van het World Trade Center te boren; om 8.10 uur vertrekt American Airlines vlucht 77 uit Washington, om zich 58 minuten later in de zuidtoren van het WTC te boren. In totaal zijn 156 mensen aan boord.

Onduidelijk is welk vliegtuig bij de derde aanslag, op de westgevel van het Pentagon, betrokken is. Maar vliegmaatschappij United Airlines geeft al snel vlucht 175, die om 8.00 uur met 65 passagiers is opgestegen in Boston, op als vermist. Vermoedelijk is dit het passagiersvliegtuig dat getuigen anderhalf uur later op het Pentagon hebben gezien neerstorten.

Gelijktijdig met vlucht 175 stijgt in New Jersey een ander vliegtuig van United Airlines op: vlucht 93, met 45 mensen aan boord op weg naar San Francisco. Het toestel stort om tien uur, zeventig minuten na de eerste aanslag op het WTC, neer in de staat Pennsylvania zonder een strategisch doel te raken. Twee minuten voor het neerstorten ontvangt de alarmcentrale 911 een telefoontje van een man die zegt: 'We zijn gekaapt, we zijn gekaapt!'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden