Blik op horloge kan al fataal zijn

Enkele hoogtepunten uit Amerikaanse verkiezingsdebatten:

1960 Het eerste televisiedebat in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen trok 70 miljoen kijkers en die zagen hoe de Democraat John F. Kennedy met zijn soepele presentatie de Republikein Richard Nixon voorbijstreefde. Nixon zag er namelijk beroerd uit: hij kwam net uit het ziekenhuis, had zich niet geschoren en weigerde geschminkt te worden. Kennedy won de verkiezingen.

1976 Na zestien jaar keerde het tv-debat pas weer terug in de verkiezingscampagne: Democraat Jimmy Carter versus Republikein Gerald Ford. Carter kneep in zijn handen toen Ford zei: 'Er is geen Sovjet-overheersing in Oost-Europa.' De uitspraak kreeg voluit aandacht in de media als een grote blunder van Ford. Carter won.

1980 In de campagne was president Carter er door de Republikein Ronald Reagan herhaaldelijk van beticht zijn standpunten te verdraaien. Toen Carter in het tv-debat zei dat Reagan van plan was te bezuinigen op de gezondheidszorg, reageerde Reagan dan ook met het beroemd geworden There you go again, daar ga je weer. Tot het tv-debat lag Reagan achter in de peilingen, maar uiteindelijk trok hij aan het langste eind.

1984 In de campagne voor zijn herverkiezing leek de leeftijd van Reagan (73) een rol te gaan spelen. Op grootse wijze ging hij er tijdens het tweede debat met de Democraat Walter Mondale (56), op in. 'Ik wil dat iedereen weet dat ook ik in deze campagne géén punt zal maken van leeftijd. Ik zal de jeugdigheid en onervarenheid van mijn uitdager níet voor politieke doeleinden misbruiken.' Reagan won.

1992 De debatten tussen de Republikein George Bush sr., de Democraat Bill Clinton en onafhankelijke kandidaat Ross Perot waren weinig opmerkelijk. Afgezien dan van één shot van Bush, die tijdens het debat op zijn horloge stond te kijken - hij verloor de verkiezingen.

1996 Tijdens het debat tussen Bill Clinton en zijn Republikeinse tegenstander Bob Dole dook weer de leeftijdskwestie op. Dole was 73. Maar, zei Clinton, 'ik denk niet dat senator Dole te oud is om president te zijn. Het is de leeftijd van zijn ideeën waarbij ik vraagtekens zet.'

2000 In een tv-debat met de Democraat Al Gore verloor Republikein George Bush jr. zich in een van zijn bushisms, onlogische, onhandige uitspraken. Gevraagd naar de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse olie zei hij: 'Ik heb dat laatst ter sprake gebracht bij Vicente Fox, de onlangs gekozen president (van Mexico). . . en ik sprak over de beste manier om aardgas in Mexico op te pompen en naar de VS te transporteren, opdat we minder afhankelijk worden van buitenlandse oliebronnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden