Blijkbaar bestaat de redactie van De Volkskrant uit cultuurbarbaren

De ingezonden brieven van donderdag 25 januari.

Luchtfoto van Heusden Beeld Fotoarchief HBT Heusden
Luchtfoto van HeusdenBeeld Fotoarchief HBT Heusden

Brief van de dag: verweggistan?

De krant van vandaag bericht in de rubriek 'Het eeuwige leven' over het overlijden van de Heusdense galeriehouder Lambert Tegenbosch, die in 1977 zijn galerie in Heusden vestigde (Volkskrant, 23 januari). Ik citeer uit het artikel: 'Ondanks het feit dat het in Verweggistan (met een hoofdletter zelfs; Heusden dus) was weggestopt.' Mag ik de redactie, blijkbaar cultuurbarbaren, erop wijzen dat de vesting Heusden met 12 galeries op een inwoneraantal van circa 2.000 een galerie-dichtheid heeft waar de Randstad alleen maar van kan dromen? Dat de kunstscene Heusden volgens uw artikel niet kon vinden, wijst dus meer op blijkbare ongeletterdheid dan op de ligging en het karakter van Heusden. En dan te bedenken dat Heusden, als een van de vestingsteden langs de Maas, vele eeuwen lang met succes Holland heeft verdedigd tegen alles wat vanuit het zuiden met slechte bedoelingen ons land binnenkwam.

Wout Ram, Heusden

Fact of life

De uitspraak van het Hof in Leeuwarden was dinsdag 23 januari klip en klaar: de NAM moet over de brug komen en huiseigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct vergoeden voor de waardedaling van hun woning.

Vermoedelijk staat onze alom geprezen ex-minister Henk Kamp al te popelen om de geschokte ceo van de NAM schouder kloppend op te monteren met z'n welbekende en o zo bemoedigende slogan: 'It's a fact of life'. Dat vond hij destijds van de aardbevingen; nu is het de beurt aan de NAM.

Wim van der Horst, Groningen

Phil Collins

Geweldig stuk over drummer/zanger Phil Collins ('Drums please!', Volkskrant, 23 januari). En inderdaad, die drumbreak in In the air tonight is magistraal en indrukwekkend. Maar dat is volgens mij maar een klein onderdeel van wat Collins' spel zo subliem maakt. Want wat doet een goede drummer: 'keepin' time'. En daar heeft Collins een meesterschap in bereikt, waar maar weinig drummers aan kunnen tippen. Luister maar eens naar Easy Lover, zijn duo-hit met Philip Bailey uit 1984. Een indrukwekkende groove, die het nummer meer dan vijf minuten als een stoomwals doet doordenderen. En let dan eens op de 'fills' die hij speelt: spaarzaam, maar elke klap raak. Uitermate dynamisch, swingend, en vooral: dienstbaar drumwerk, verplichte kost voor conservatoriumstudenten!

Peter Stöve, Amstelveen

Verzekeren bij code rood

In de Brief van de Dag (24 januari) over gekantelde vrachtwagens als gevolg van de storm stelt J.G.N. Swart dat verzekeraars vrachtwagenchauffeurs die met code rood de weg op gaan niet meer moeten verzekeren.

Verzekeraars mogen echter onderling geen afspraken maken over de polisvoorwaarden die ze hanteren. Als we in Nederland iets willen verbieden, hebben we daar de wetgever voor, met de politie en inspectiediensten om dit te handhaven.

Komt nog bij dat de meeste omgewaaide vrachtwagens een buitenlandse chauffeur en daarmee een buitenlandse verzekeraar hebben. Daarop hebben verzekeraars in Nederland al helemaal geen invloed.

Niet bestraffen en verbieden, maar voorlichten over risico's en bieden van veilige alternatieven is een betere route. Het staat elke verzekeraar natuurlijk vrij om met klanten afspraken te maken over het al dan niet vergoeden van schade bij storm.

Rudi Buis, woordvoerder Verbond van Verzekeraars

Denksportrubriek weg?

Nooit meer de krant lezen met het bord op schoot; het schaakbord welteverstaan. Het besluit van de Volkskrant om de denksportrubrieken op te heffen raakt me. Nooit meer die mooie spanningsboog op zaterdag: eerst het hoofdkatern lezen, daarna Sigmund en dan de schaakrubriek. Even niet gestoord willen worden.

Gert Ligterink schrijft gewoon mooi, laat iedereen in zijn of haar waarde en haalt altijd wel een anekdote aan waar ik om moet glimlachen. Als klein jongetje met ambitie knipte ik zijn schaakrubrieken, toen in het Nieuwsblad van het Noorden, al uit. Na zijn overstap naar de Volkskrant ben ik hem ook daar blijven volgen.

Ik schaak bijna niet meer, maar de schaakrubriek koester ik. Niet van deze tijd? Mooie opmerking voor een papieren krant moet ik zeggen.

Als het er toch van moet komen, laat Gert Ligterink dan columnist worden. Dan kan hij voor mooie momenten op de zaterdag blijven zorgen.

Reinder Horinga, Veenendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden