Blijft ex-PVV'er Brinkman wel een Noord-Hollandse PVV'er?

In Den Haag is Hero Brinkman inmiddels PVV-Kamerlid af. Maar in Noord-Holland is de voormalig politieman nog steeds de fractievoorzitter van de PVV-Statenfractie. Nog wel.

Hero Brinkman geeft geflankeerd door zijn getrouwen de persconferentie waarin hij zijn opstappen bekend maakt.Beeld anp

Vanavond komt de PVV-fractie van Noord-Holland bijeen. En ongetwijfeld staat er één onderwerp prominent op de agenda: onze toekomst. Want Brinkman werd niet openlijk gesteund in de Tweede Kamerfractie. In provinciehoofdstad Haarlem ligt dat anders.

Brinkman heeft in Noord-Holland loyale fratiegenoten, die hem gisteren tijdens zijn persconferentie flankeerden. Mocht hij besluiten zich ook in Noord-Holland van de PVV af te scheiden dan is het kans groot dat in ieder geval een aantal collega's hem zullen volgen. Volgens De Dagelijkse Standaard is de kans heel groot dat de hele fractie Brinkman volgt.

Er zijn in ieder geval verschillende scenario's denkbaar. Staatsrechterlijk gezien 'mag Brinkman alles', vertelt hoogleraar gemeenterecht Hans Engels. In Nederland word je als persoon gekozen en mag je als persoon je zetel innemen. Net als in de Tweede Kamer mag Brinkman zijn Statenzetel houden, ook als hij geen PVV'er meer wil zijn.

Een andere mogelijkheid is dat de fractie niet meer met Brinkman verder wil. Zij zullen hem dan vragen om uit de fractie te gaan. Opvallend is wel dat Brinkman hiertoe niet verplicht kan worden. Hij kan in theorie ook tegen de wil van de fractie in naam PVV'er blijven. In de praktijk zal dit niet gebeuren.

Brinkman en de rest van de fractie moeten vanavond vooral beslissen of ze als team verder willen. Dat kan dan gewoon onder de vlag van de PVV. Maar ze kunnen ook een andere naam kiezen, zoals Partij van Noord-Holland of Partij van de Toekomst.

Volgens hoogleraar Engels is de situatie bij de PVV extra bijzonder omdat de partij geen leden kent en geen voorschriften heeft voor wat te doen in dit soort gevallen. Bij andere partijen is dat wel zo en kan iemand bijvoorbeeld door de partij geroyeerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden