LEZERSBRIEVEN

Blijf van onze scholen af

De ingezonden brieven van vrijdag 15 januari.

Leerlingen van de Sancta Maria-mavo in Den Bosch. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leerlingen van de Sancta Maria-mavo in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Ik zou als vader van twee middelbare scholieren die van een gewoon goede openbare basisschool hebben genoten, willen zeggen: stop de chaos die staatssecretaris Dekker van plan is te gaan aanrichten ('School stichten wordt makkelijker'). Vrijgeven van diverse initiatieven voor nieuwe vormen van onderwijs gaat nooit de kwaliteit verbeteren. Noch is het een garantie voor ontzuiling. Wel is het een garantie voor versnippering van het schoolsysteem. Dekker wil het onderwijs zuiveren van verzuiling. Ontzuilen doe je door scholen per definitie openbaar te maken. Kwaliteit krijg je door naast het handhaven en scherp houden van kwalitatieve normen voldoende budget voor leerkrachten en docenten beschikbaar te stellen. Vrijheid creëren is om de hete brei heen draaien, door het maar weer aan de marktwerking over te laten. En wat gaat er straks gebeuren met bestaande scholen(gemeenschappen) die deels leeglopen. Wat een potentiële geldverspilling. We zitten niet te wachten op chaos en versnippering, maar juist op vereenvoudiging en versterking van het bestaande onderwijs. Stop staatssecretaris Dekker!

D. Peters, Dieren

Kamervoorzitter

Mevrouw Arib gaat de Tweede Kamer voorzitten; dit tegen de zin van Geert Wilders. Arib bezit immers zowel een Nederlands als een Marokkaans paspoort. In de Kamer pleegt Wilders uit disrespect voor zijn collega's afstand te houden door hen steevast toe te spreken via de voorzitter. Daar hij ook geen respect heeft voor Arib, ben ik benieuwd hoe hij met dit dilemma zal omgaan.

M. Leenaars, Tilburg

Topparlement

Een parlement dat zich zo massaal liever door een strijdster voor vrouwenrechten dan door een populist blijkt te willen laten leiden en vertegenwoordigen is een toonbeeld van beschaving en dus een sieraad voor mijn land. Een topparlement!

Coen Hilbrink, Zutphen

Strategische blunder

De keuze voor Khadija Arib als voorzitter van de Tweede Kamer is een strategische blunder van de gevestigde partijen. Het bewijst hoe bang de gevestigde politiek is voor de PVV. In plaats van de PVV middels een keuze voor Martin Bosma verantwoordelijkheid te geven, zodat de partij zich publiekelijk moet bewijzen, gebeurt nu het omgekeerde.

Het cordon om de PVV wordt nog strakker aangehaald en men laat Nederland zien de PVV niet serieus te nemen. Het resultaat zal zijn dat de PVV hiervan profiteert bij komende peilingen en verkiezingen.

A. van den Broek, Arnhem

Verplichte lectuur

Het artikel van Thomas von der Dunk 'Elite lokt opstand van kiezers uit' verwoordt heel goed de misstanden en het ongenoegen in de maatschappij. Verplichte lectuur voor alle politici. Mijn complimenten.

Ruud Bleijerveld, Amstelveen

(On)zedelijk gedrag

Werkzaam als zedenrechercheur in Amsterdam begon ik elke ochtend op het Hoofdbureau met een briefing. Dan werden de meldingen en aanhoudingen van de afgelopen 24 uur besproken zoals seksuele intimidatie, schennis, (groeps) aanranding, verkrachting, vrouwenhandel, pedofilie, kinderporno en incest. Vaak gepaard gaande met dreiging van geweld of gebruik van (ernstig) geweld.

In de jaren tussen 1996 en 2009 dat ik er werkte heeft misschien 5 procent van alle zaken de pers gehaald. En de daders? De enorme hoeveelheid mannen - collega's, klasgenoten, buurmannen, broers, ooms, neven, vaders, huisvrienden, echtgenoten, zwakbegaafden, hoogopgeleide mannen, laagopgeleide mannen, mannen van middelbare leeftijd, jongemannen en bejaarden - die ik heb verhoord, bleken voor een deel mannen met een seksuele afwijking of stoornis te zijn.

Het merendeel van deze daders van seksueel geweld woont in uw wijk. En komt daar ook vandaan. Een heel klein percentage verblijft in een tbs-kliniek. In meer dan 80 procent van seksuele delicten is de dader een bekende of familielid.

Wil Groeneweg Roode, oud-zedenrechercheur, Amstelveen

Merkwaardige foto

Mooie dames, lelieblanke heren, maar moest deze foto nu echt bij het artikel 'Keulen misbruikt voor racisme' staan?

De Duitse feministen hebben absoluut gelijk als zij zeggen dat zij al jarenlang de trom roeren over het seksuele lastig vallen van vrouwen en dat daar te weinig aandacht voor is. Ook ik ben het daarmee eens. Maar deze grote foto bij het lange artikel trekt erg veel aandacht. Waarschijnlijk zodanig veel dat het artikel niet gelezen wordt en foute mannen kunnen zeggen: 'Zie je wel, ze vinden het leuk en ze vragen erom.' Ik had dus liever een andere foto gezien bij het overigens zeer lezenswaardige artikel.

J. Mulders-Gordijn, Borne

Belgische toestanden

Minister Schultz van Haegen houdt ons voor dat angst voor Belgische toestandenn onterecht is. Met het laten vervallen van het alge Belgische toestandemeen bouwverbod aan de Nederlandse kust per 1 juli a.s. zal het volgens haar zo'n vaart niet lopen (Ten eerste, 13 januari). Geloof haar niet: ze wil niets anders dan er heel veel vaart achter zetten. In een Volkskrant-interview van 13 juni 2011 onder de titel 'Rijk trekt zich terug uit ruimtelijke ordening' zei ze nog onomwonden dat Nederland wat haar betreft best wat meer op België mocht gaan lijken. Over haar motieven is Schulz tot nu altijd volkomen, tot in het obscene, open gebleven. Nu ze er omheen begint te draaien moeten echt alle alarmbellen afgaan.

Bas Levering, Montfoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden