Blijf van de strijd van ons moslimvrouwen af!

De discussie naar aanleiding van de film Submission, die voornamelijk de persoon Ayaan Hirsi Ali betrof en niet datgene wat ze nastreeft, heeft mij ontzettend gestoord....

Rotterdam Salima Belhaj

Wellicht is het naïef van Hirsi Ali dat ze denkt dat ze een hoop onderdrukte vrouwen kan stimuleren om zich los te maken van de onderdrukker en het middel wat deze onderdukker gebruikt, de islam, maar opvallend is dat de Nederlandse elite duidelijk stelling neemt door te verklaren dat Hirsi Ali niet de juiste weg volgt, maar dat ze polarisatie stimuleert en de vrouwen eerder van zich afkeert dan bereikt.

Hoe brutaal zijn diegenen die zich bemoeien met de strijd van een ander. Uiteraard kunnen zij zich met de voorsprong vanuit hun Nederlandse achtergrond en enig empathisch vermogen inleven in de onderdrukte islamitische vrouwen. In mijn ogen is nu juist het kenmerk van een emancipatiestrijd, dat deze gevochten wordt door diegenen die zich willen bevrijden.

Het zou toch ook een curieuze situatie zijn geweest als de man op de barricade had gestaan voor de gelijke rechten van de vrouw. En daarbij de vrouw had opgedragen hoe zij haar eigen strijd moest voeren, kortom alsnog een vorm van onderdrukking of paternalisme. Hirsi Ali bereikt wél die vrouwen die ze probeert wakker te schudden, al gebeurt dit, althans in mijn optiek, op een indirecte manier.

Door middel van haar film laat Hirsi Ali vrouwen die de onderdrukking achter zich hebben gelaten, zien dat ze deze onrechtvaardigheden terecht niet hebben geaccepteerd.

Ze stimuleert de vrouwen die hun vrijheden hebben opgeëist en daar als pioniers een hoge prijs voor hebben moeten betalen. Soms gedwongen afscheid van dierbaren of erger, verstoting, en de eenzame zoektocht naar een eigen islambeleving of het opgeven daarvan.

Deze vrouwen stimuleert de film om door te gaan met hun keuze voor vrijheid. Daarnaast kunnen zij door hun aanwezigheid in de maatschappij aan de nog wel onderdrukte vrouw laten zien dat het ook anders kan en dat een vrouw niet per definitie haar waardigheid verliest door haar keuze. Ze geeft slechts aan dat ze niet wenst dat iemand haar onderdrukt met een heilig boek in de hand.

Gun de onderdrukte islamitische vrouwen hun eigen strijd en laat ze zelf bepalen wat ze vinden van de wijze waarop Hirsi Ali dit probeert te stimuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden