Blijf protesteren tegen elke dubbele moraal

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 2 mei 2017.

Redactie
Hangplek met verliefde jongeren. Beeld Marcel van den Bergh
Hangplek met verliefde jongeren.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: Blijf protesteren tegen elke dubbele moraal

De column van Hayat in Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag vervult mij met afgrijzen. Ze schrijft dat Marokkaanse jongens hun leven opdelen in twee fasen: een NL-fase en een Marokkaanse fase. In de NL-fase 'spaart hij airmiles op de soa-poli', drinkt, rookt en 'klooit' wat met justitie.

Na zijn 27ste komt hij in de Marokkaanse fase. Dan 'trouwt hij een degelijk meisje', dat zijn moeder uit Marokko haalt, en heeft hij een 'nette baan'. De NL-fase, daar 'moet hij dus even doorheen en dat komt vanzelf wel goed'. Marokkaanse meisjes, daarentegen mogen 'nog geen sms-je hebben gedeeld met een man'. Tegen die dubbele standaard heeft Hayat vroeger geprotesteerd. Nu niet meer. Want, 'voor meisjes zijn de spelregels tenminste duidelijk'.

Maar in dit vrije Nederland zijn de spelregels voor zowel jongens als meisjes heel duidelijk: gebruik een condoom zolang je niet zeker bent van elkaars gezondheid en wees vanaf het begin eerlijk over de verwachtingen van een relatie. Komen die niet uit, dan kun je zonder sociaal uitgesloten te worden ook weer uit elkaar. Ik ben blij dat mijn dochter haar seksualiteit op dezelfde manier kan ontdekken als mijn zoons en alle soorten relaties kan hebben waar zij zelf voor kiest. Voor iedereen die in dit land wil wonen, is zijn hele leven een NL-fase waarin hij kan genieten van zijn vrijheid zonder die van anderen in te perken. Dat komt niet goed, dat is al goed. Ik wil dus dat wij wel degelijk blijven protesteren tegen elke dubbele standaard.

Annelien Jonkman, Haarlem

Meestemmen in Frankrijk

Mooi verhaal van Julien Althuisius (zaterdag, 29 april) over zijn Franse vader die Le Pen stemt. Toch zit er iets raars. Stemrecht hoort bij burgerschap. Iemand die al veertig jaar hier woont, is hier burger. Waarom wordt vader geen Nederlander en brengt hij niet hier zijn stem uit? En zoon, die gelukkig voor Macron is, stemt mee in Frankrijk - hoewel hij wel burger van Nederland is. En verder niks met Frankrijk heeft, zegt hij zelf, behalve het paspoort.

Ik ergerde me al aan Nederlanders die ook nog een Turks paspoort hebben en die meestemden in Turkije, over Erdogan. Ergernis, want ze zijn hier burger, niet in Turkije. En nu doet Althuisius het ook. Ik vind, je moet alleen stemmen in het land waar je woont en ook burger bent. Daar is kiesrecht voor bedoeld, uiting van burgerschap.

Erik Jurgens, Amsterdam

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Dag DAB+

Het antwoord op de vraag wie er nog op DAB+ zit te wachten (V, 1 mei) is in ieder geval niét de consument. DAB+ is een duur en volstrekt achterhaald fenomeen. Het dient louter het doel van een in de jaren 60 blijven steken groepje belanghebbenden, die graag invloed willen houden op het medialandschap.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is DAB+ ook slecht. De hele infrastructuur om een dekkend zendernet op te bouwen kost miljoenen, terwijl heel Nederland al met ethernet is uitgerold. Hetzij via de kabel, via de telefoon dan wel via het lichtnet.

En voor DAB+ is al helemaal geen toekomst weggelegd voor de auto-industrie. Daar zie je juist dat alle multimediavoorzieningen integraal worden ingebouwd in de auto's en alles gebaseerd is op wifi.

Ruud de Bree, Groet

Keiharde Brexit

'EU-leiders eens: geen gratis Brexit. Komt London zijn financiële verplichtingen niet na? Dan geen handelsakkoord!' (Ten eerste, 1 mei) Eerst was het: accepteert London de immigratieparagraaf niet, dan geen handelsakkoord. We beginnen al te schuiven. Overigens, de eerste splijtzwam werd al zichtbaar toen Rutte recentelijk ten tonele verscheen met aan zijn zijde twee Scandinavische collega's om duidelijk te maken dat ze alle drie toch graag goede handelsbetrekkingen wilden blijven onderhouden met het Verenigd Koninkrijk.

Wie zouden het meest gewicht in de schaal leggen; de grote Europese bedrijven, die al jaren goede zaken doen met de Britten, of Juncker en consorten? Eén keer raden.

De EU heeft de Britten niet alleen vanuit financieel oogpunt hard nodig, maar vooral ook als militaire macht.Het geroep om een harde Brexit dient slechts om Europeanen ervan te weerhouden op rechts-populistische partijen te stemmen. De Brexit-soep zal wel niet zo heet gegeten worden als Brussel ons wil doen geloven.

J. de Rooij, Ravenstein

Een integere man

Premier Mark Rutte vindt zijn partijvoorzitter Keizer 'zeker een integere man'. Dat VVD-onderzoek naar zijn integriteit zal Keizer dus zeker overleven. De man heeft namelijk de ideale uitstraling voor het VVD-ministerie van Veiligheid en Justitie.

August Hans den Boef, Vorden

Niemand genaaid?

Net als het echtpaar Gerners (Ten eerste, 28 april) ben ik geschokt door de berichten over de Facultatieve Crematie Vereniging en ben ik eens in mijn administratie gaan zoeken. Mijn man was ook al lid op de polis van zijn ouders, die uit ideële overwegingen lid zijn geworden. Vanaf zijn 21ste was hij zelfstandig lid en ikzelf vanaf ons trouwen (1964). Daardoor stonden we ook ingeschreven voor het Uitvaart-service-pakket, dat recht zou geven op een tegemoetkoming in de uitvaartkosten van respectievelijk 486 en 428 euro. Dit volgens een brief van 28 februari 2000. In september 2010 is mijn man overleden en heb ik een tegemoetkoming in de kosten gehad van 220,54 euro. Volgens een brief van 19 april 2013 betreffende de overdracht naar een ASR Levensverzekering is vanaf dat moment de tegemoetkoming gewijzigd in 194,22 euro en volgens een brief uit oktober 2014 is het bedrag gewijzigd in 179 euro.

Dus hoezo, meneer Keizer: 'Er is niemand genaaid'.

Ilja van Dijk, Steenwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden