Blije vis met lichte deining

De Parel van Vreeswijk in Nieuwegein is er voor wie vis een warm hart toedraagt...

tekst Mac van Dinther . fotografie Gabriel Eisenmeier

Waarom de Parel van Vreeswijk? Het is het eerste restaurant in Nederland met het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council). Ze serveren alleen blije, duurzaam gevangen vis.

Hoe zitten we erbij? Het oude centrum van Vreeswijk is pittoresk, met ophaalbruggetjes, grachtjes en terrasjes onder oude bomen. De Parel zelf is wat minder schilderachtig gehuisvest in een huisje van rode baksteen onder grijs pannendak. Binnen regeert de eenvoud: bruine leren stoelen tussen mintgroene wanden, beschenen door metalen bureaulampen. Her en der uitgestrooide schelpjes zorgen voor zeesfeer. Dat doet ook de houten vloer die lichte deining vertoont.

Wat eten we? Het viergangen-Parelmenu: kreeft met olijfcake, gepofte tomaat en yoghurtmayonaise; bitterballen van Hollandse garnalen en rivierkreeftjes met rode biet en aspergemousse; kabeljauw met aardappelmousseline en tuinbonen; aardbeien Romanov.

Hoe smaakt het? Niet alle vis op de kaart heeft het MSC-stempel. Sterker, niet één van de waterbeesten in ons menu heeft het. Daarvoor is het aanbod nog niet groot genoeg, zegt de ober. Het is wel allemaal duurzaam gevangen, verzekert hij. We mogen de Goede Viswijzer ernaast houden. Ze liggen bij de wc. Niet dat die altijd uitkomst biedt. De halve canner, een kleine Canadese kreeft die ons tot voorgerecht dient, staat er niet op. Het is wel een lekker sappig dingetje, in de schaal geserveerd. We zijn niet zo kapot van de zoete olijfcake en nog minder van de verschrikkelijke alfalfa die we graag hadden ingeruild voor een knapperig slahartje. Ook in het vervolg wisselen goed en matig elkaar af. De bitterballen zijn top – dunne korst, goed gevuld – maar ze worden geen eer aangedaan door de smaakloze aspergemousse, die ook niet soepel combineert met de rode biet. De rivierkreeftjes komen uit China en zijn volgens de Viswijzer een ‘prima keuze’. De blanke moot Schotse kabeljauw is op de huid gebakken en wordt traditioneel begeleid door aardappelpuree en tuinbonen. Restaurants serveren die altijd dubbel gedopt, wat bij jonge boontjes nogal overdreven is en zelfs een beetje zonde. De aardbeien dobberen in roze room en zijn belegd met een méringue, zoet schuimgebak van eiwit. Een dessert waar niemand aanstoot aan kan nemen.

Hoe is de bediening? We worden bediend door een aardige jonge ober met een zeeblauwe stropdas. Hij moet wel het tempo beter bewaken. Er vallen gaten tussen de gangen.

Wat kost het? 49,50 euro.

Komen we terug? De Parel van Vreeswijk verdient het dat iedereen die vis een warm hart toedraagt er gaat eten. En als je er dan toch bent: loop na de koffie de trap op van de sluis aan het einde van de vaart, geniet van het uitzicht over de breedstromende Lek en denk aan de woorden van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach: Der Mensch ist, was er isst. Dan zijn wij vanavond blije vis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden