Blijde erwtenboodschap

Om eerlijk te zijn heb ik ze al drie weken geleden gegeten: Hollandse doperwtjes. Maar na deze warme dagen zullen ze bij de groenteman pas echt goed los komen, want met deze temperaturen zijn ze niet te houden aan de plant....

Zoals Cato de Oudere elke toespraak in de Romeinse senaat besloot met de wens dat de concurrende stadstaat verwoest moest worden, zo verkondig ik elk jaar half juni de blijde erwtenboods ch a p .

Want zijn ze niet fantastisch? Zoet, fris, met precies de juiste happigheid van velletje en vaag melige binnenkant. De meeste mensen hebben ze alleen nooit gegeten. Die kennen doperwtjes uitsluitend uit blik en diepvries. Lekker, daar niet van. De kleine peulvruchtjes kunnen het inblikken en vriezen opmerkelijk goed hebben. Beter dan sperziebonen en spuitjes en broccoli en bloemkool. Maar de smaak verandert wel. Bij blik zelfs heel grondig, terwijl diepvriezen ze een taai buitenkantje geeft.

Nee, verse erwtjes zijn op hun eigen manier net zo heerlijk als asperges. Maar er is geen promotiecomitié voor, geen opening van het seizoen, er zijn geen tv-camera's als de eerste geoogst worden. De industrie koopt 99 procent op, dopt ze en sorteert ze zodat u na uw eerste keer zelf doppen verbaasd vaststelt dat verse exemplaren niet allemaal even groot zijn. Fijn, extra fijn en grof, het zit allemaal door elkaar in die knapperige peulen.

De ultieme recepten voor verse erwtjes komen uit Frankrijk. In Italië doen ze door de risotto, ook lekker, maar de Fransen weten er Doperwtjes met room (4 personen): het best weg mee. Hun gastromijlpaal is de uitvinding van het meestoven van een slahart. Het is de enige bereiding die ik ken waarin de sla als kruid fungeert.

Het was bij een bakkersgezin in Sommières, lang geleden, dat ik de essentiële voorwaarde voor het ware erwtjes bereiden zag: geen water toevoegen. Mevrouw smoorde de peulvruchten in niets meer dan boter. Basta. Niet afgieten dus, maar ook het stoofvocht niet binden. Maar goed, vorig jaar de erwtjes met sla, à la Française, dit keer wat anders. Met room en peterselie. Wie van gevaarlijk leven houdt, neemt in plaats van de peterselie munt, basilicum of zelfs koriander.

Verse doperwtjes met room:

dop de erwtjes (je houdt van Hollandse erwtjes ongeveer een kwart over, van dikke Spaanse stuiters veel meer). Smelt de room in een pan en doe er de erwtjes met wat zout in. Laat op een zacht vuur 25 minuten smoren. Schep tussentijds een paar keer om. Breng op smaak met wat peper en bestrooi met peterselie. Eet met een niet te hard in de boter gebakken kipfileetje en drink er koele chardonnay bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden