'Blij om lezers met melkgebit'

LISA KOETSENRUIJTER

AMSTERDAM - Schrijver Tommy Wieringa heeft maandag de jeugdliteratuurprijs De Inktaap gewonnen voor zijn boek Dit zijn de namen. Voor deze 'literaire jongerenprijs' lezen 1.500 scholieren van 15 tot 18 jaar in het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao) de boeken die de AKO Literatuurprijs (Post Mortem van Peter Terrin), de Libris Literatuur Prijs (Wieringa) en de Gouden Boekenuil (Pier en oceaan van Oek de Jong) hebben gewonnen. Dit jaar kwam daar voor het eerst een nominatie uit de Cariben bij, De laatste parade van Ruth San A Jong.

Tommy Wieringa kreeg de prijs uitgereikt in De Doelen in Rotterdam. Hij liet na afloop weten 'heel gelukkig' te zijn met deze bekroning. 'Volwassenen zijn een vanzelfsprekend publiek. Het is leuk om te weten dat ik ook door melkgebitten word gelezen en niet alleen door kunstgebitten. En dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.' De auteur gaat naar huis met 'een beeldje en een bos bloemen'.

Volgens het juryrapport slaagt Wieringa erin 'het individuele open te trekken naar het universele'. Verder schrijven de jongeren dat 'zijn welgevormde metaforen en poëtische zinnen' hen raakten. Ze noemen het boek 'een enorm krachtige roman waarmee je niet snel klaar bent'.

Het boek Dit zijn de namen (2012) gaat over een groep vluchtelingen en een politiecommissaris en hun zoektochten. De roman kreeg in deze krant vijf sterren.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het ministerie van Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De prijs bestaat sinds 2002 en is de opvolger van de Jonge Gouden Uil, een Vlaams-Nederlands 'leesbevorderingsproject'. Eerdere winnaars waren onder andere Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje (2010) en Een schitterend gebrek van Arthur Japin (2005).

De Inktaap-jury van 15- tot 18-jarigen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden