'Blerick lijkt wel de Bronx': angst om de straat op te gaan door schietpartijen

In nog geen halfjaar tijd is Blerick opgeschrikt door vier schietpartijen. Woensdag kwam daarbij een 22-jarige bewoner om het leven. De sfeer in het Venlose stadsdeel is gespannen: wanneer is de volgende kogelregen?

Bij de rotonde in Blerick waar de 22-jarige Ömer werd doodgeschoten, loopt het donderdag even uit de hand. Beeld Marcel van den Bergh

'Het gaat hier gigantisch escaleren', zegt een vrouw donderdag vlak bij de rotonde in Blerick waar een dag eerder een 22-jarige buurtbewoner van Turks-Nederlandse afkomst op klaarlichte dag werd doodgeschoten. Ze werkt als vrijwilligster in een nabijgelegen ontmoetingscentrum voor bejaarden. 'Veel ouderen hebben vanmiddag afgebeld en zijn niet gekomen. Ze zijn doodsbang om de straat op te gaan.'

Een andere buurtbewoner is eveneens bang dat het 'nu pas gaat beginnen'. Ook hij wil niet met zijn naam in de krant. 'Er zullen meer schietpartijen komen, vergelding en zo', zegt hij. Aan de andere kant van de rotonde stopt een witte VW-polo; twee jongens met bontkraagjes stappen uit en leggen bloemen op de plek waar Ömer woensdag stierf.

Het is al de vierde ernstige schietpartij in Blerick, een stadsdeel van Venlo, binnen zes maanden. Bij de eerste raakte niemand gewond, bij de tweede in augustus werd de 44-jarige Kemal doodgeschoten en twee weken geleden vielen twee gewonden. Wat is er loos in Blerick?

De problemen ballen zich samen in de Blerickse wijk Vastenavondkamp, vertelt SP-gemeenteraadslid Stefan Hugues. 'Een achterstandswijk met veel werkloosheid. De meerderheid van de bewoners is van niet-westerse afkomst.'

Het is een beetje het 'afvoerputje' van Venlo. Bij saneringen in andere wijken werden de armste bewoners steevast hier 'gedropt', aldus Hugues. Er hangen veel jongeren rond op straat, die overlast veroorzaken. Ze intimideren mensen, scheuren door de straten of handelen in drugs.

Tijdens zijn uitleg stopt een blauwe Corsa aan de rand van de stoep - twee jongemannen luisteren door het autoraampje even mee. Niks achterstandswijk, snauwt een van hen, Ömer is gewoon doodgeschoten door een Antilliaan. Hij weet het raadslid wel te vinden, dreigt hij, en scheurt weg.

Wildwesttaferelen

Volgens onbevestigde berichten zou de fatale schietpartij te maken hebben met een vete tussen Turks-Nederlandse en Antilliaans-Nederlandse jongeren. De politie wil slechts zeggen dat er zes personen bij de ruzie betrokken waren en dat het conflict met drugs te maken had - ook de andere schietincidenten dit jaar waren drugsgerelateerd. Een 21-jarige verdachte werd woensdag al opgepakt. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten.

Tijdens een persconferentie bevestigt politiechef Richard Couwenberg dat de politie kort voor de schietpartij een auto heeft aangehouden. Daarin zat de 21-jarige verdachte, samen met anderen. Hij wil niet bevestigen dat bij die controle geen wapens zijn aangetroffen, zoals de advocaat van de verdachte volgens Dagblad De Limburger stelt. Vaststaat dat Blerick woensdag het toneel was van wildwesttaferelen. De ruzie begon een straat verderop - en mogelijk al eerder bij een coffeeshop in het centrum - en kreeg rond 13.30 uur bij de rotonde zijn fatale wending. Daarna zijn enkele verdachten op hun vlucht dwars door een nabijgelegen kinderdagverblijf gerend.

Mobiele eenheid

De dood van Ömer lokte emotionele reacties uit in de buurt. Groepen mensen dromden samen bij de politielinten. Toen de politie een melding binnenkreeg dat een andere verdachte zich zou schuilhouden in een flat verderop, trok de menigte op naar de flat. 'Als de politie niet ingrijpt, doen wij het wel', was de teneur onder veel jongeren. De ijlings opgetrommelde mobiele eenheid moest enkele keren optreden.

Ook donderdag hangt er een grimmige sfeer bij de rotonde. Rond het middaguur komt het tot een treffen tussen een groep jongeren en de ME. Ook journalisten worden belaagd. Enkele uren later loopt de nicht van Ömer langs de plek met bloemen en waxinelichtjes. 'Allemaal nepnieuws', snauwt ze de aanwezige journalisten toe.

Gemeentewerkers brengen even later een beveiligingscamera aan op een lantaarnpaal bij de rotonde. Elders in de wijk worden nog twee nieuwe camera's geplaatst. De politie patrouilleert extra in de wijk. 'We willen dat de rust terugkeert', zegt burgemeester Antoin Scholten. Maar veel bewoners zijn juist bang. 'Soms denk je: heeft de politie nog wel wat te zeggen hier?', zegt de buurtbewoner die anoniem wil blijven. Hakim Karim (36), die woensdagavond spontaan een protestmars organiseerde naar het stadskantoor, vindt dat gemeente en politie het stadsdeel in de steek hebben gelaten. 'De politie heeft alleen maar bezuinigd. Er is niet genoeg blauw op straat', zegt hij door de telefoon. 'Blerick lijkt wel de Bronx. Wat je in films ziet, gebeurt nu hier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden