Blekers voorbeeld-natuurgebied kreeg miljoenen subsidie

Het Groningse natuurgebied Reiderwolde, dat volgens staatssecretaris Bleker aantoont dat boeren natuur kunnen aanleggen zonder overheidsbemoeienis, blijkt zwaar te worden gesubsidieerd. Bovendien hebben de boeren nog eens extra subsidie gekregen, doordat de grond zonder reden hoger werd getaxeerd.

Bleker op bezoek bij een schapenhouder.Beeld anp

Het aan Blauwestad grenzende natuurgebied Reiderwolde heeft zeker 10 miljoen euro gemeenschapsgeld gekost, blijkt uit informatie die verscheidene overheden aan de Volkskrant hebben verstrekt. Het gaat om Europese, landelijke, provinciale en lokale subsidies, die terecht zijn gekomen bij de twee schapenboeren die eigenaar zijn van het gebied.

Bovendien is er in 2007 ruim 170 duizend euro extra subsidie aan de boeren gegeven door te rommelen met de waarde van de grond. Over deze constructie, die door de toenmalige gedeputeerde Bleker werd goedgekeurd, zegt de provincie nu dat die tot 'ongewenste situaties' heeft geleid en daarom sinds 2009 niet meer wordt gehanteerd.

De boeren werden in augustus 2007 eigenaar van Reiderwolde, dat zij voor 22 duizend euro per hectare kochten. Bij de provincie dienden zij een taxatie in die stelde dat de grond 23.100 euro per hectare waard was.

Declareren
De boeren mochten 80 procent van de waarde van de grond bij de provincie declareren als zij die omvormden tot natuur en haalden door de opgehoogde taxatie ruim 170 duizend euro subsidie extra op. Intern leidde deze gang van zaken tot consternatie in het ambtenarenapparaat.

Bleker was als gedeputeerde in Groningen nauw betrokken bij het project Reiderwolde. Hij was de drijvende kracht achter het gunnen van het project aan de agrariërs, met wie hij goede contacten onderhoudt. Medio 2007 dreigden de boeren het project te beëindigen. Onder druk van Bleker werd het project gered dankzij de truc met grondtaxaties.

Het afkopen van de beoogde ontwikkelaar Staatsbosbeheer, die door Bleker terzijde werd geschoven ten faveure van de boeren, kostte anderhalf miljoen euro. Voor natuurontwikkeling, recreatieve faciliteiten in het gebied en de waterhuishouding kwam nog zo'n 8,5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast verhuren de boeren het bos als CO2-compensatie en hebben zij er een natuurbegraafplaats aangelegd.

Schapenboer Ab van Middelkoop, die samen met zijn vrouw 90 procent van Reiderwolde bezit, zegt dat hij geluk heeft gehad met de hertaxatie. 'Het had ook anders kunnen lopen, als de grondprijs opeens was gedaald. Voor hetzelfde geld hadden we een scheur in de broek gehad.'

Henk Bleker wil niet ingaan op de subsidies die aan het project zijn verstrekt. Volgens hem is Reiderwolde tot stand gekomen via de 'toen geldende regelingen'

Lees meer in de Volkskrant


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden